در این مرحله اول از همه بابت اینکه ۴ مرحله قبلی را پشتسر گذاشتهاید باید به شما خسته نباشید بگوییم.
تا اینجا به خوبی فرا گرفتهاید که:
- از کجا شروع کنیم؟
- گسترش فهرست ایمیلها
- دستهبندی و شخصیسازی در ایمیل مارکتینگ
- اطمینان از رسیدن ایمیل به مخاطب
اکنون زمان آن فرا میرسد که به فرآیند خودکارسازی ایمیل مارکتینگ و کسب درآمد بیشتر اشاره کنیم.
به جرات میتوان فرآیند پاسخ خودکار ایمیلها را یکی از مهمترین ابزار بازاریابی آنلاین دانست. این کار به شما کمک میکند تا بازخورد مطلوبی را از فهرست ایمیلها داشته باشید و رابطهای با کاربران ایجاد کنید که به سودآوری مجموعه منتهی میشود.
جالب اینجاست که پس از خودکارسازی فرآیند ایمیل مارکتینگ دیگر نیاز چندانی به مدیریت ایمیلهای ارسالی ندارید و با خیال راحت میتوانید به سایر برنامههای بازاریابی آنلاین مجموعه بپردازید.
در ابتدا بهتر است ببینیم منظور از پاسخدهی خودکار چیست؟
هدف از این کار خودکارسازی فرآیند ارسال ایمیل به یک گروه خاص از افرادی است که آدرس ایمیل آنها در فهرست شما وجود دارد. در این کار سعی میشود تا ایمیلها بنا به یک تعامل جدید ارسال شود.
برای نمونه از این طریق میتوانید پس از نامنویسی کاربر در خبرنامه وبسایت، یک ایمیل خوشآمدگویی به صورت خودکار به این کاربر ارسال کنید، یا اینکه با تعریف یک نوع خاص از مرور صفحههای وبسایت توسط کاربر، برای وی یک ایمیل مشخص و هدفمند به صورت کاملاً خودکار ارسال شود.
میتوانید برای سبدهای خریدی که فرآیند خرید آنها به اتمام نرسیده است یا پس از دانلود یک فایل پیدیافِ بهخصوص یا خرید یک کالا، برای کاربر به صورت خودکار ایمیل ارسال کنید.
لازم به ذکر است که برای این این ایمیلهای خودکار باید از قبل محتواهایی مناسب تولید کرده باشید تا بسته به نوع تعاملی که کاربر در وبسایت انجام میدهد، محتوای مناسب به صورت خودکار برای وی ایمیل شود.
در مجموع میتوان گفت در تمامی بازاریابیهای آنلاین باید حتما از ایمیلهای خودکار به ۲ دلیل زیر استفاده شود:
۱. با ارسال ایمیل خودکار به مشتری، محتوای باارزش ارسال خواهید کرد و به مشتری یاد خواهید داد که به کمک ایمیلهای خودکار میتواند تصمیمات راحتتری را در تعامل با وبسایت اتخاذ کند.
۲. میتوانید مخاطبین بالقوه را به مشتریان نهایی تبدیل کنید. نکته جالب اینجاست که در این فرآیند اصراری بر فروش محصول به میان نمیآید و به صورت کاملاً نامحسوس، مخاطب را به سمت خرید کالا یا سرویس در وبسایت هدایت میکنید.
چگونه میتوان ایمیلهای خودکار با اثربخشی بالا ایجاد کرد؟
در این فرآیند ۴ گام اساسی را باید در نظر داشت که در ادامه به آنها اشاره خواهیم داشت:
گام اول: هدف خود را برای خودکارسازی ایمیلها مشخص کنید
دلایل زیادی را میتوان برای خودکارسازی ایمیلها ذکر کرد که در بین این دلایل، به ۴ دلیل اصلی میپردازیم. پیشنهاد میکنیم یکی از این هدفها یا ترکیبی از تمامی آنها را پیش از شروع فرآیند خودکارسازی ایمیل انتخاب کنید.
- کمک گرفتن از خودکارسازی ایمیل برای ارسال پیام خوشآمدگویی به مشترکین جدید
همانگونه که در قسمت سوم اشاره کردیم، میتوانید برای افرادی که به تازگی در فهرست خبرنامه شما عضو شدهاند پیام خوشآمدگویی به صورت خودکار ارسال کنید. در این پیام میتوانید لینک صفحهای که بازدید آن برای مخاطب، به نظر شما میتواند جالب باشد را قرار دهید یا فقط از کاربر برای عضو شدن در سیستم خبرنامه وبسایت تشکر کنید، شاید هم بد نباشد در پیام خوشآمدگویی که به کاربر ارسال میشود یک لینک به پستهای محبوب بلاگ وبسایت قرار دهید. از این موقعیت به نفع خود استفاده کرده و با این کار وفاداری مخاطب را به وبسایت خود بیشتر کنید.
- از خودکارسازی فرآیند ارسال ایمیل برای جمعآوری سرنخ و جذب مشترک جدید استفاده کنید
به کمک خودکارسازی ایمیلهای ارسالی میتوانید سرنخهای بیشتری جمعآوری کرده و مشترکین بیشتری را به اشتراک در خبرنامه وبسایت تشویق کنید. این کار میتواند از طریق پیشنهاد چند جلسه دوره آموزشی رایگانِ چند هفتهای یا چند روزه انجام شود.
تجربه نشان داده است برگزاری چنین دورههایی تاثیر زیادی در جذب مشترک بیشتر در فهرست آدرسهای ایمیل شما خواهد داشت.
- از خودکارسازی ایمیل برای فروش بیشتر محصولات کمک بگیرید
بازاریابان آنلاین مدتهای زیادی است که با استفاده از خودکارسازی ایمیل به افزایش فروش محصولات یا سرویسهای یک شرکت کمک میکنند. از این فرآیند میتوان برای فروش بیشتر شرکتهای نرمافزاری، شرکتهای تجارت الکترونیک و شرکتهایی که خدمات مختلفی را ارائه میدهند کمک گرفت.
برای نمونه میتوانید یک سری ویدئوی آموزشی را در اختیار کاربر قرار دهید، درخواستهای بعدی برای فروش بقیه جلسههای آموزشی را از طریق ارسال ایمیل خودکار میتوان پیگیری کرد.
از طرف دیگر میتوان جلسات آنلاین آموزشی را از طریق ایمیل در اختیار کاربر قرار داد و سپس از وی درخواست کرد تا در وبینارهای مرتبط شرکت کرده و سپس پیشنهاد فروش محصولات یا سرویسها را به مشتری بدهید.
شرکتهای فعال در زمینه تجارت الکترونیک نیز میتوانند کالاهای اشانتیون را برای مشترکهایی که به تازگی در خبرنامه وبسایت عضو شدهاند از طریق ایمیلهای خودکار پیشنهاد دهند.
- استفاده از ایمیلهای خودکار برای تداوم فروش
حتما شما هم شنیدهاید که میگویند فروش پایان معامله نیست، آغاز یک تعهد است. به کمک خودکارسازی ایمیلها میتوانید برای افرادی که خرید انجام دادهاند نیز ایمیلهای هدفمندی ارسال کرده و آنها را به فروشهای بعدی تشویق کنید. پیشنهاد محصولاتی مشابه با آنچه که کاربر خریداری کرده از مواردی است که به کمک خودکارسازی ایمیل میتوانید از آن استفاده کنید.
برای نمونه فرض کنیم که شما فروشگاه آنلاین فروش تجهیزات عکاسی دارید، در این شرایط پس از فروش یک دوربین دیجیتال به مشتری میتوانید پیشنهاد فروش لنز، سهپایه و سایر تجهیزات را از طریق ارسال ایمیل خودکار به وی اعلام کنید.
یا اینکه اگر سوپر مارکت آنلاین دارید و مواد مصرفی که همیشه مورد نیاز است نظیر پوشک بچه را به یک مشتری فروختهاید، پس از یک بازه زمانی که احتمال میدهید کالای فروخته شده به مشتری، مجدد مورد نیاز وی است، میتوانید به مشتری یک ایمیل خودکار برای خرید دوباره محصولات ارسال کنید.
گام دوم: ترسیم نقشه فرآیند ارسال ایمیل خودکار
در این قسمت باید طرح اولیهای را برای برنامهریزی ارسال ایمیل خودکار مشخص کنید. در ابتدا لازم است بازههای زمانی مشخصی را برای این کار تعیین کنید.
ایمیلها باید در چه روزهایی به مشتری به صورت خودکار ارسال شود؟ چه تعداد ایمیل قرار است برای مشتری به صورت خودکار ارسال شود؟
قانون کلی در این زمینه وجود ندارد و در نتیجه بسته به نوع کار و شرایط مشتریان باید در خصوص تعداد ایمیلهای ارسالی تصمیم بگیرید. چیزی که در این زمینه مهم به تظر میرسد، استمرار در فرآیند ارسال ایمیل است.
سپس باید مشخص کنید این ایمیلها در چه بازه زمانی باید برای مشتری ارسال شوند.
در خصوص ارسال ایمیلهایی که محتوای آموزشی دارند، اشکالی ندارد اگر بازه زمانی ارسال آنها کوتاهتر باشد و هر چند روز یک بار ایمیل ارسال کنید.
حتی اگر جشنواره فروش ترتیب دادهاید شاید لازم باشد روزی چند ایمیل برای پیشنهاد فروش کالاهای مختلف به مشتری ارسال کنید. همانگونه که اشاره شد در این زمینه نمیتوان نسخه واحدی پیچید و بسته به نوع کاری که دارید باید تصمیمگیری کنید.
توصیه میکنیم بین ایمیلهایی که حالت آموزشی و اطلاعرسانی دارند و ایمیلهایی که فرصتهای فروش را با مشتری در میان میگذارند تعادل لازم را حفظ کنید.
بهتر است بیشتر ایمیلهای اطلاعرسانی و آموزشی برای مشتری ارسال شود. این کار باعث میشود تا مخاطب همیشه منتظر دریافت ایمیلهای جدیدی از جانب شما باشد.
قانون ۸۰/۲۰ را نیز در این زمینه فراموش نکنید، بر اساس این قانون ۸۰ درصد از ایمیلها باید ایمیلهایی با ارزش بالا و آموزشی باشند و ۲۰ درصد از ایمیلها باید حاوی پیشنهادهای فروش محصولات باشند.
برای اینکه دید کلیتری در این زمینه داشته باشید، بد نیست به این مثال برای ترتیب ایمیلهای ارسالی توجه کنید:
ایمیل اول: در اولین ایمیل باید از مخاطب برای اینکه در سرویس خبررسانی شما عضو شده است تشکر کنید.
ایمیل دوم: باید دلیل ارسال ایمیل در یک زمینه خاص را برای مخاطب توضیح دهید. این کار باعث کمک به افزایش تقاضا برای یک کالا یا خدمات خاص میشود.
ایمیل سوم: برای مخاطب توضیح دهید برای رسیدن به یک هدف مشخص، چه مطالبی را از جانب شما دریافت میکند. این کار باعث ایجاد حس اعتماد در مخاطب خواهد شد.
ایمیل چهارم: با جزئیات تمام، نحوه حل مشکلات از طریق کالا یا سرویسهای شما و پاسخ به نیازهای مخاطب را توضیح دهید. در این مرحله میتوانید در خصوص کالاهایی که میتوانید در چند روز آینده در اختیار مشتری قرار دهید توضیح کاملی ذکر کنید.
ایمیل پنجم: اعلام عرضه کالا. اکنون زمان آن فرا رسیده است که مخاطبین موجود در فهرست آدرسهای ایمیل را از اعلام عرضه کالا باخبر سازید. در صورت صلاحدید میتوانید اعلام کنید که این کالا به تعداد محدود برای فروش قرار گرفته است و پس از مدت مشخصی به اتمام میرسد.
ایمیل ششم: یادآوری برای خرید محصول به مشتری. در این ایمیل بهتر است به مشتری نشان دهید که این کالا تاکنون چقدر مشتری داشته است و افرادی که این کالا را خرید کردهاند چه نظری در خصوص آن داشتهاند.
ایمیل هفتم: یادآوری برای آخرین روز فروش کالا. به مخاطب یادآور شوید که تنها ۲۴ ساعت برای تکمیل سفارش خود و خرید کالا زمان دارد و پس از این زمانِ مشخص شده، موجودی کالا به اتمام میرسد. در این قسمت بهتر است فایدههای کالا یا خدمات را به مخاطب یادآوری کنید.
ایمیل هشتم: یادآوری آخرین روز فروش کالا. دست از سر مخاطب نباید بردارید و برای دومین بار به وی لحظههای آخر فروش کالا را یادآور شوید. تاکید کنید که بعد از این بازه زمانی، دیگر کالا برای فروش موجود نخواهد بود.
ایمیل نهم: دو ساعت قبل از بستن فروش کالا. در این قسمت باید نسبت به اتمام موجودی کالا به مشتری هشدار دهید و از تغییراتی که این کالا یا سرویس در زندگی مخاطب ایجاد میکند صحبت کنید. در این ایمیل باید به این مورد تمرکز داشته باشید که مشتری تا چه اندازه میخواهد مشکل خود را از طریق کالای شما حل کند.
ایمیل دهم: بسته شدن فروش. به مخاطبین از طریق ارسال یک ایمیل اعلام کنید که مدت زمان فروش کالا به اتمام رسیده است. بهتر است آمار فروش این محصول را با مخاطب در میان بگذارید و مشتری را برای فروشهای بعدی آماده کنید.
گام سوم: تدوین یک متن برای ایمیلهای خودکار که مخاطب را به مشتری تبدیل کند
به جرات میتوان گفت نوشتن متن برای ایمیلهای خودکار، سختترین قسمت فرآیند خودکارسازی ایمیلها است. شاید حتی لازم باشد برای این کار از افراد متخصص و خبره کمک بگیرید و در نتیجه پیشنهاد میکنیم در نوشتن این متن موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- تمرکز اولیه شما باید بر روی خواننده باشد
بر حل نیازهای خواننده تاکید داشته باشد. در ابتدا شروع به تعریف و تمجید از یک محصول نکنید و سعی داشته باشید راههایی را برای برطرف کردن مشکلات مخاطب ارائه کنید.
از خود و سایر همکاران بپرسید مشتریان شما به چه مشکلات اساسی روبرو هستند؟
از طریق ایمیل چگونه میتوانید مشکلات فعلی مشتریان را حل کنید؟
- از شخصیسازی ایمیلها غافل نشوید
اگر خاطر شما باشد در قسمت سوم گفتیم که مخاطبین را باید دستهبندی کنید، در این مرحله برای شخصیسازی هرچه بیشتر ایمیلها از این دستهبندیها استفاده کرده و متن ایمیل را مرتبط با دستههایی که تعریف کردهاید تنظیم کنید. توجه داشته باشید منظور ما از شخصیسازی چیزی بیشتر از قرار دادن نام کوچکِ افراد در ایمیلها است. ایمیل باید طوری در نظر مخاطب جلوه کنید که تنها برای وی نوشته شده است.
موضوع ایمیل را با جذابیت تمام با مخاطب در اشتراک بگذارید گفته میشود که جذابیت موضوع ایمیل به میزان ۸۰ درصد، موفقیت ایمیل را به دنبال خواهد داشت.
به این ترتیب ایمیل شما اگر موضوع جذابی نداشته باشد، احتمال باز نکردن آن از جانب مخاطب زیاد است. در نتیجه پیشنهاد میکنیم وقت و زمان بیشتری را برای موضوع ایمیل و چند خط ابتدایی آن صرف کنید.
یک موضوع خوب باید کنجکاوی مخاطب را در خصوص محتوای ایمیل برانگیزد. این موضوع باید تا جایی که امکان دارد برای مخاطب شخصیسازی شده و مرتبط با نیاز وی باشد.
گام چهارم: رصد کردن فرآیند ارسال ایمیلخودکار و بهینهسازی
همانگونه که در ابتدا اشاره کردیم یکی از ویژگیهای فرآیند ارسال ایمیل خودکار این است که این کار را یک بار تنظیم میکنید و در دفعههای بعدی ایمیلها به صورت خودکار به مشتری ارسال میشود. اما نمیتوان ارسال ایمیل خودکار را به حال خود وا گذاشت و بهتر است چگونگی انجام این فرآیند را همیشه زیر نظر داشته باشید تا از این طریق بتوان ایمیلهای بهینه شدهای برای مخاطبین ارسال کرد.
در این زمینه از آزمایش A/B نیز میتوانید برای بهینهسازی ایمیلهای خودکار کمک بگیرید.
در حین بررسی ایمیلهای خودکار بهتر است این موارد را با دقت کنترل کنید:
- میزان باز شدن ایمیلها
اگر مخاطبین، ایمیلهای دریافتی را به اندازهای که باید باز نمیکنند، به مرحله ۴ باز گردید و این موارد را بررسی کنید:
آیا ایمیل خودکارِ مورد نظر شما با دستهبندی که برای مخاطبها تعریف کردید مرتبط است؟
آیا عنوان ایمیل از کیفیت و ارزش خوبی برخوردار است؟
آیا زمان مناسبی را برای ارسال ایمیل انتخاب کردهاید؟
- میزان کلیک کاربر در داخل ایمیل
زمانی که کاربر بر روی ایمیلی که فرستادهاید کلیک کرده و وارد آن میشود آیا مطابق میل شما رفتار میکند؟
اگر پس از بازکردن ایمیل، کاربر تعامل خوبی با آن ندارد به احتمال زیاد متن و تصویر ایمیل شما آنگونه که باید و شاید به دل کاربر ننشسته است و نتوانستهاید نظر وی را جلب کنید. در نتیجه توصیه میکنیم موارد زیر را بررسی کنید:
آیا متن داخل ایمیل با عنوانی که مشخص کردهاید ارتباط مناسبی دارد؟
آیا محتوای ایمیل از ارزش کافی برای مخاطب برخوردار است؟
آیا دکمه فراخوانی که در ایمیل تعبیه کردهاید به اندازه کافی جلب توجه میکند؟
آیا لینکهای داخل ایمیل را به راحتی میتوان انتخاب کرد؟
- انصراف از اشتراک در خبرنامه
به هر اندازه هم که جوانب مختلف ایمیل مارکتینگ را در نظر بگیرید باز هم نمیتوان جلوی درخواست حذف کاربران را از فهرست ایمیل گرفت. این مورد به خودی خود اشکالی هم ندارد چرا که بعید به نظر میرسد این دسته از مخاطبین را بتوان به مشتری تبدیل کرد.
اما اگر متوجه شدید که تعداد زیادی از مخاطبین درخواست عدم اشتراک در فهرست ایمیل را دارند، به این معناست که یک جای کار را درست انجام ندادهاید و بهتر است موارد زیر را بررسی کنید:
چرا مخاطبین در ابتدا در خبرنامه ایمیل درخواست عضویت دادهاند؟
آیا به وعدههایی که به مخاطب دادهاید پایبند بودهاید؟
آیا محتوای ایمیلهای خودکار با دستهبندی کاربرانی که برای آنها ارسال میشود ارتباط کامل دارد؟ آیا ایمیلهای زیادی را برای فروش کالا ارسال میکنید و از طرف دیگر، ایمیلهای با ارزش و محتوای با کیفیت کمی را برای کاربر میفرستید؟
همانگونه که در ابتدا وعده داده بودیم به طور کاملاً مفصل سعی کردیم به تمامی جزئیات و زیروبمهای ایمیل مارکتینگ اشاره کنیم، به شما قول میدهیم پس از مطالعه این ۵ مرحله و به کارگرفتن موبهموی مواردی که اشاره کردیم، شاهد افزایش چشمگیری در فروش محصولات و رونق بازاریابی آنلاین مجموعه خود باشید.