امروزه با ورود به قرن بیستویکم، قرن ارتباطات و فناوری اطلاعات، پیدا کردن مشتریان و استقرار یک برند تجاری، اهمیت زیادی در موفقیت هر تجارتی دارد. به این ترتیب بدون برنامهریزی بازاریابی، احتمال شکست یک شغل بسیار زیاد است. استفاده از بازاریابی آنلاین به افزایش اعتبار یک شرکت کمک میکند، در این شیوه با کمک ابزارهای آنلاین، به راحتی میتوان در معرض دید مشتریان قرار گرفت.
تعریف بازاریابی آنلاین
قبل از اینکه به سراغ ابزارهای مختلف بازاریابی آنلاین برویم، بهتر است در همین ابتدای کار، تعریف مشخصی از بازاریابی آنلاین و اینکه چگونه بازاریابی آنلاین کسبوکار شما را متحول میکند داشته باشیم.
به هر ابزار، استراتژی یا شیوهی اینترنتی که بتوان از طریق آن نام یک شرکت و محصولات آنرا به گوش عموم مردم رساند، بازاریابی آنلاین گفته میشود که از آن با نام بازاریابی اینترنتی یا تبلیغات آنلاین نیز یاد میشود.
با این حساب کاملا مشخص است، به هر اندازه که تبلیغات شما در فضای آنلاین بیشتر دیده شود، به همان اندازه، محبوبیت کاروکاسبی که به آن مشغول هستید بیشتر خواهد شد.
شما بهتر از ما میدانید که تعداد زیادی از مشتریان بالقوه، وقت خود را در اینترنت میگذرانند. بر اساس اطلاعات سازمان فناوری اطلاعات، در ایران از هر دو نفر حداقل یک نفر تلفن هوشمند در اختیار دارد و تعداد دسترسیهای ثابت و سیار اینترنت پرسرعت در تمام اپراتورها از ۵ میلیون به بیش از ۲۲ میلیون مشترک افزایش یافته است. اینجاست که به کمک ابزار و منابع آنلاین، میتوان به راحتی نام یک شرکت را به گوش مخاطبین در فضای آنلاین رساند و مشتریان را به دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص یک محصول سوق داد.
طراحی و توسعه وبسایت
زمانی که از استراتژیهای بازاریابی آنلاین سخن به میان میآید، طراحی و توسعه وبسایت اولین ابزاری است که میتواند نقش حساسی در رساندن پیام شما به مشتری داشته باشد.
وبسایتی با طراحی ساده، بهینه و کاربرپسند (User Friendly) که محتوای (متنی و تصویری) خود را به شکلی جذاب، واضح و منسجم به مخاطبان خود ارائه نماید.
وبسایتی واکنشگرا (Responsive) که پاسخگوی ابعاد متنوع صفحات نمایشگرها در دستگاههای مختلف الکترونیکی به ویژه تبلتها و تلفنهای همراه باشد و موانع دسترسی کاربران به محتوا را از میان بردارد.
وبسایت، به مشتریان اجازه میدهد تا اطلاعات بیشتری را درخصوص تجارتی که به آن مشغول هستید و همچنین کالا یا خدماتی که در اختیار مشتری قرار میدهید کسب کنند.
خوشبختانه این روزها فرآیند طراحی و توسعه وبسایت بسیار راحت و مقرون بهصرفه شده است. همانگونه که اشاره شد، این روزها داشتن وبسایت برای هر تجارتی مهم و ضروری بهنظر میرسد. برای ساخت وبسایت میتوانید از سرویسهای رایگان طراحی وبسایت استفاده کنید. لازم به ذکر است که این سرویسهای رایگان، محدودیتهایی را نیز به دنبال دارند.
برای راحتی فرآیند طراحی سایت، تِمپِلِیت یا نمونههای پیشفرضی از وبسایتهای مختلف نیز وجود دارند که به کمک آنها میتوانید ظاهری حرفهای و زیبا را به سایت خود بدهید. این تمپلیتها، شالوده اصلی سایت را در بر دارند و انتخاب رنگ و قرار دادن محتوا به عهده شما خواهد بود تا سایت را بسته به نوع تجارتی که دارید طراحی کنید.
اگر هم به لحاظ بودجه در مضیقه نیستید، میتوانید فرآیند طراحی و توسعه سایت را به افراد یا شرکتهایی که در انجام این کار تخصص دارند واگذار کنید. این کار باعث میشود تا در طراحی سایت، با هیچ محدودیتی روبرو نباشید و هر آنچه در ذهن خود دارید را در سایت پیاده کنید.
به یاد داشته باشید که وبسایت شما، کاتالوگ آنلاین شماست!
بازاریابی محتوا (Content Marketing)
یکی از ارکان اصلی بازاریابی آنلاین، تولید و نگارش محتوای نو، مفید و هدفمند در راستای آموزش، معرفی محصولات و ارتقای فروش به شمار میرود.
در واقع بازاریابی محتوا شامل تولید محتوا با بیانی جذاب و روان همراه با جلوههای تاثیرگذار دیداری و شنیداری (اعم از عکس، ویدئو، پادکست، اینفوگرافیک و …) و انتشار آنها طبق یک برنامه زمانی معین و با فراوانی مناسب میباشد.
همچنین فراهم آوردن امکان عضویت بازدیدکنندگان در خبرنامه و ارسال محتوای تازه به کاربران عضو، ارتباط صاحبان کسبوکار با مخاطبانشان را روز به روز مستحکمتر میکند.
بازاریابی موتورهای جستجو (Search Engine Marketing)
پس از اینکه بهسلامتی وبسایت خود را راهاندازی کردید، نوبت آن میرسد که این وبسایت را ارتقا دهید. بازاریابی از طریق موتورهای جستجو، یکی از بهترین گزینهها برای ارتقا وبسایتِ شرکت و خدماتی است که در اختیار مشتری قرار میدهید.
در واقع هدف اصلی از طریق این شیوه بازاریابی آنلاین، بالابردن رتبه وبسایت از طریق کلیدواژههای مربوط به حرفه و تجارت شما در موتورهای جستجو است. بازاریابی موتورهای جستجو شامل سئو و تبلیغات کلیکی میشود:
۱- تبلیغات کلیکی (PPC)
در روش تبلیغات کلیکی، شما آگهی خود را بالای قسمت نتایج موتورهای جستجو یا سایتهای پر بازدید قرار میدهید و پرداخت هزینه آن به ازای هر بار کلیک بازدیدکنندگان صورت میپذیرد. زمانی که کاربر آگهی شما را دید و بر روی آن کلیک کرد، به وبسایتی که ساختهاید هدایت میشود. این شیوه، یکی از سریعترین راههای قرار گرفتن در موتورهای جستجو است.
در تبلیغات کلیکی، وبسایتهای ناشر بر حسب میزان بازدید روزانه و به تناسب نزدیک بودن بازدیدکنندگان سایت به مخاطبین هدف آگهیدهنده، شناسایی و برگزیده میشوند.
در این روش، کلیه شرکتها با هر میزان بودجهای که در اختیار دارند میتوانند یک کمپین تبلیغات اینترنتی راهاندازی نمایند و به تناسب آن، بازدید وبسایت خود را بالا ببرند.
ناگفته نماند، وبسایتی که قرار است کاربر با کلیک بر روی لینک آگهی به آن هدایت شود نیز تاثیر زیادی دارد. وبسایتی که کاربر به آن هدایت میشود نیز باید با کلیدواژه و تبلیغ قرار داده شده در گوگل مرتبط باشد. میزان تعداد دفعات نمایش یک آگهی و کلیکهایی که بر روی آن میشود نیز موثر است.
تبلیغات کلیکی برای هر فرد یا شرکت تجاری که وبسایت دارد توصیه میشود. تبلیغات کلیکی به شما اجازه میدهد به مخاطبی دست پیدا کنید که در موتور جستجوی گوگل به دنبال عبارتی مربوط با کالا یا خدمات شما میگشته است، از طرف دیگر تنها زمانی بابت این تبلیغات پول پرداخت میکنید که کاربر بر روی لینک تبلیغات شما کلیک کند.
یکی دیگر از مزایای بزرگ تبلیغات کلیکی، نتیجهبخش بودن سریع اینگونه تبلیغات است. جالب است بدانید، برای تبلیغات کلیکی تنها کافیست تا یکی دو ساعت زمان صرف کنید.
۲- سئو یا بهینهسازی وبسایت (SEO)
در نقطه مقابل تبلیغات کلیکی، سئو و بهینهسازی وبسایت قرار میگیرد. در این فرآیند باید بهینهسازیهای مختلفی برای وبسایت صورت بگیرد تا وبسایت شما با کلیدواژههای مشخصی که مد نظر شماست در رتبههای بالای موتورهای جستجو قرار بگیرد. در این شیوه، در عرض یک شب نمیتوان راه صد ساله را پیموده و برای بالا بردن رتبه سایت در موتورهای جستجو باید زمان و انرژی زیادی صرف کنید.
قرار دادن محتوای مناسب و با کیفیت، لینکدهی داخلی و خارجی سایت و بررسی کلیدواژههای مربوط با حرفه شما و رقابت در این زمینه با سایر رقبا، تنها قسمتی از مواردی است که در بهینهسازی سایت باید در نظر بگیرید.
در حالی که ماهیت اصلی بازاریابی آنلاین را روشهایی تشکیل میدهد که کاربران در فضای اینترنت تجارت شما را پیدا کنند، بازاریابی اینترنتی را از شیوههای دیگری نیز میتوان دنبال کرد.
انجام سئوی سایت نیازمند مطالعه و بررسی دقیق کلیدواژههای مربوط به حرفه و تجارت شماست، از طرف دیگر سایت باید به نوعی طراحی شود تا کاربر و موتورهای جستجو در حین تعامل با سایت، مشکلی نداشته باشند.
شبکههای اجتماعی (Social Networks)
این روزها، استفاده از شبکههای اجتماعی، به یکی از ابزارهای مهم و قدرتمند بازاریابی آنلاین تبدیل شدهاند.
رسانههای اجتماعی، از طریق گردآوری جمعی از هواداران (کاربرانی که داوطلبانه مطالب شما را دنبال میکنند)، ارتباط مستقیم و بیواسطهای را با مشتریان بالفعل و بالقوهتان میسر میسازند و با صرف کمترین هزینه، دیدگاهها، پیشنهادات و انتقادات آنان را (که همان بازخورد محصولات شما هستند) در اختیار شما قرار میدهند.
شبکههای اجتماعی به شما این امکان را میدهند تا در دنیای آنلاین، برای خود اعتبار حرفهای کسب کنید. قرار دادن آگهی در شبکههای اجتماعی نیز یکی دیگر از راههای مناسب برای تبلیغ به حساب میآید.
حتما اصطلاح تبلیغات دهانبهدهان به گوش شما هم خورده است. قرار دادن تبلیغ و محتوا در شبکههای اجتماعی، بهترین راه برای تبلیغ دهانبهدهان کالا و محصول شماست. این امر به شما کمک میکند تا با مشتریان خود تعامل داشته باشید و به پرسشهای آنها پاسخ دهید. از طرف دیگر تعامل با مشتریان باعث میشود تا اطلاعات خود را با سایرین در شبکههای اجتماعی نیز به اشتراک بگذارند.
برای این منظور، شناسایی مناسبترین رسانه اجتماعی به تناسب نوع کسبوکار، استراتژی تبلیغاتی، نوع محتوا و مخاطبین هدف، همچنین ایجاد حسابهای کاربری و مدیریت اصولی و کارآمد این رسانهها، امری حیاتی میباشد.
بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)
ارسال ایمیلهای تبلیغاتی، یکی از قدیمیترین شیوههای بازاریابی آنلاین به حساب میآید، در این شیوه میتوانید خبرنامه یا ایمیلهایی حاوی اطلاعات مفید برای کاربران ارسال کنید. شما میتوانید از مشتریان در حین ورود به وبسایت درخواست کنید تا آدرس ایمیل خود را وارد کنند.
بازاریابی ایمیلی به دلایل زیر مورد توجه قرار گرفته است:
۱- ارسال ایمیل، بسیار مقرونبهصرفهتر از سایر راههای ارتباطی است.
۲- ایمیل، شما را قادر میسازد تا پیامتان را پیرامون موضوعات مختلفی از جمله آموزشی، معرفی انواع کالاها و خدمات، طرحهای ارتقای فروش و … مستقیما به مخاطبان خود ارائه دهید. ارسال ایمیلهای اطلاعاتی در خصوص فستیوالهای فروش و کالاهای تخفیفدار نیز یکی دیگر از شیوهای مناسب در ایمیل مارکتینگ است.
۳- تاکنون استفاده اصولی از ایمیل، به عنوان یکی از ابزارهای بازاریابی و تبلیغات، با موفقیت چشمگیری روبهرو بوده است.
در این فرایند شما قادر هستید برای افرادی ایمیل بفرستید که پیش از این نسبت به کالا و خدمات شما توجه نشان دادهاند، این امر باعث میشود با توجه به پیشزمینهای که از سلیقه این دسته از مشتریان دارید، ایمیلهای هدفمندی را ارسال کنید.
آگهیهای تبلیغاتی آنلاین (Online Display Ads)
از قرار دادن آگهی در موتورهای جستجوی یاهو، بینگ و گوگل غافل نشوید.
در بالا به آگهیهای کلیکی (PPC) در گوگل اشاره کردیم اما در این گونه آگهی تنها قادر به استفاده از متن برای تبلیغات خود هستید، کاملا مشخص است که یک آگهی غنی و پربار میتواند در کنار متن از تصویر، ویدئو و صوت نیز استفاده کند.
آگهیهای تبلیغاتی که در آنها از تصویر و ویدئو استفاده شده است، اطلاعات بیشتری را در خصوص رفتار مشتری در اختیار شما قرار میدهد، از طریق این آگهیها میتوانید از میزان زمانی که مشتری با آگهی شما تعامل داشته مطلع شوید.
این دسته از ابزار بازاریابی آنلاین به شما کمک میکند تا به صورت بصری اطلاعات بیشتری را در اختیار مشتریان بالقوه خود قرار دهید.
از مزایای فوقالعاده تبلیغات اینترنتی میتوان قابلیت هدفمندسازی را نام برد.
بهینهسازی نرخ تبدیل (Conversion Rate Optimization)
نرخ تبدیل یعنی نسبت تبدیل بازدیدکنندگان یک وبسایت به خریداران محصولات آن.
در واقع بهینهسازی نرخ تبدیل یا CRO فرآیندی است که طی آن ما میتوانیم درصد بیشتری از بازدیدکنندگان سایت را به خریداران محصول خود تبدیل و از آنها درآمد ایجاد کنیم.
آنالیز وبسایتهای ایرانی حاکی از آن است که بسیاری از این وبسایتها، هیچ سازوکاری برای بهینهسازی نرخ تبدیل ندارند.
مدیران این وبسایتها بیشتر بر ایجاد ترافیک متمرکز هستند و همین امر، موفقیت کسبوکار الکترونیکی آنها را با چالش جدی روبهرو کرده است.
در مجموع باید گفت، بازاریابی آنلاین در دنیای دیجیتال امروز، نقش اساسی را برای موفقیت حرفه و کسبوکار هر مجموعهای ایفا میکند.