دسته بندی و انتخاب تگهای مناسب اهمیت زیادی در وردپرس دارد و کوچک قلمداد کردن این کار شما را از مزایای زیادی محروم میکند.
اگر در انتخاب دسته بندی و تگها وسواس زیادی به خرج دهید، زحمات شما به بار مینشیند و سئوی سایت ارتقا پیدا خواهد کرد، میانگین مدت زمان حضور مخاطبین در صفحههای بلاگ شما نیز بیشتر خواهد شد و تجربه بهینهتری را از خواندن مطالب در اختیار کاربران قرار خواهید داد.
دسته بندی و انتخاب تگها به اندازهای اهمیت دارد که گاهی اوقات به عنوان اسکلت وبسایت شناخته میشود و تعامل خواننده و موتورهای جستجو را با ساختار سایت و محتوای آن قوام میبخشد. از طرف دیگر باتوجه به حیاتی بودن انتخاب درست دسته بندی و تگها در پنل وردپرس، تغییر دادن این فرایند بدون از دست دادن بکلینکها و کاهش رتبه در موتورهای جستجو، کار سخت و دشواری خواهد بود. تغییر دسته بندی و تگها گاهی اوقات پیام خطای معروف ۴۰۴ را نیز به دنبال دارد.
این فرآیند ممکن است در نگاه اول ساده بهنظر برسد اما انتخاب دسته بندی مناسبی که با مطالب شما سازگار باشد و اختصاص تگهای مربوط به نوشتهای که آماده کردهاید وسواس خاصی را میطلبد. گاهی اوقات هم پیش میآید مطلبی که در خصوص دسته بندی آن اطمینان ندارید، در دسته مطالب متفرقه قرار بگیرد.
استمرار در استفاده نادرست از دسته بندی و تگ گذاری نیز میتواند نتیجه را بدتر کند و ناکامی مخاطب و کسب رتبه پایین در موتورهای جستجو را به دنبال داشته باشد.
درک بهتر از عملکرد تگ و دسته بندی به شما کمک میکند تا فرآیند مسیریابی مخاطبین را در بین مطالب بلاگ و وبسایت برای موتورهای جستجو و مخاطبین راحتتر کنید.
چرا دسته بندی و تگ گذاری مطالب بلاگ مهم است؟
برای پاسخ به این پرسش اجازه دهید کمی به عقب برگردیم، جالب است بدانید، اولین وبلاگها عملاً نوشتههای عمومی بودند که به صورت آنلاین منتشر میشدند. همانند یک دفترچه یادداشت روزانه، تمامی نوشتهها بر اساس زمان نگارش فهرست میشدند و راهی برای مسیریابی در بین مطالب نوشته شده نبود.
چنین شیوهای برای نگارش خاطرات کفایت میکند اما محبوبیت بلاگنویسی در ابتدای قرن بیستویکم باعث شد نویسندههای بلاگ به فکر ساختار بهتری برای مطالب نوشته شده و لینکدادن بین این مطالب باشند.
در نتیجه حضور دستهبندیها و تگها را در پنل وردپرس و سایر CMSهای معتبر بلاگنویسی شاهد بودیم، این ابزارها به کاربران شیوهای مختلفی را برای گشتوگذار در بین مطالب بلاگ عرضه میکنند.
دسته بندی و تگها نه تنها فرآیند مسیریابی کاربر را در وبسایت راحت میکنند، بلکه ارتباط بیشتری بین بلاگ شما و کاربران جدید ایجاد خواهد کرد. در این زمینه میتوان به پلاگین ralated posts اشاره کرد، این پلاگین به کاربر اجازه میدهد تا سایر مطالب مرتبط در زمینه مورد نظر خود را در وبسایت شما مطالعه کنند. این فرآیند باعث میشود به جای فشردن گزینه Back در مرورگر برای پیدا کردن اطلاعات بیشتر، کاربر در جریان تمامی اطلاعات مربوط به هم در یک زمینه، در وبسایت شما قرار بگیرد.
فایدههای دسته بندی و تگ گذاری در سئو
- لینکهای داخلی، موتورهای جستجو را به سمت تمامی محتوایی که در ادامه این لینکها وجود دارد هدایت میکنند و در نتیجه هیج صفحهای دور از چشم موتورهای جستجو نمیماند.
- متن لنگر (Anchor Text) لینکهای داخلی که همان دسته بندی و تگها را شامل میشود به موتورهای جستجو سرنخی در خصوص موضوعات مختلف وبسایت میدهد، در نتیجه وبسایت شما بر اساس کلیدواژههایی که روی آنها تمرکز داشتهاید در موتورهای جستجو ارتقا پیدا میکند.
توجه: Anchor Text، کلمه یا عبارتی است که قابلیت کلیک کردن داشته باشد و بهتر است از عبارتهای معنادار و کلیدواژههای شما استفاده شود.
- لینکدهی به منابع داخلی و خارجی که در اصلاح فنی به آن Link juice گفته میشود نیز با دسته بندی و تگ گذاری بهینه خواهد شد، برای نمونه اگر محتوای بسیار محبوبی در بلاگ منتشر کرده باشید که لینکهای آتوریتی زیادی را به دنبال دارد، دسته بندی و تگها، لینک این پست را به سایر پستهای مرتبط در بلاگ متصل میکند و در نتیجه رتبه کلی سایت ارتقا پیدا خواهد کرد.
توجه: Link juice به معنای انتقال ارزش یک صفحه یا همان پیج آتوریتی به یک صفحه مشخص دیگر است.
چه تفاوتی میان دسته بندی و تگ گذاری وجود دارد؟
انصافاً باید اعتراف کرد گاهی اوقات دسته بندی یا تگ گذاری مطالب کار راحتی نیست و به همین دلیل بسیاری از بلاگها کارآیی دسته بندی و تگ گذاری را یکسان تلقی میکنند.
برای روشن شدن تفاوت میان دسته بندی و تگ گذاری اجازه دهید مثالی بزنیم، فرض کنید بلاگ شما همانند یک کتاب است.
در این حالت، دسته بندی، نقش فصلهای کتاب را دارد و تمامی محتوای کتاب باید در فصلهای مختلف دسته بندی شوند. از طرف دیگر با نگاهی به عنوان هر فصل میتوان ایده خوبی در خصوص موضوعاتی که کتاب به آنها میپردازد و دسته بندی این موضوعات پیدا کرد. اگر نویسنده کتاب یا ویراستار قصد تغییر، اضافه یا حذف فصلی را داشته باشد بدون شک ساختار کتاب به هم خواهد ریخت.
به این ترتیب میتوان گفت تگها عملاً نقش فهرست کتاب یا راهنمای آن را ایفا میکنند. همانگونه که حتماً میدانید راهنمای کتاب، موضوعاتی که در کتاب ذکر شده را با جزئیات بیشتری فهرست میکند. اگر موضوعی در این فهرست باشد به احتمال زیاد در چند قسمت از فصلهای کتاب توضیح داده شده است. در بیشتر مواقع راهنمای کتاب، از فهرست آن طولانیتر است و اضافه یا حذف کردن یک مورد به فهرست راهنما، ساختار کتاب را به هم نمیریزد.
اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که استفاده نادرست از تگها یا دستهبندیها منجر به ایجاد محتوای تکراری (Duplicate content) میشود؟
پیشنهاد میکنیم در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
محتوای تکراری چیست؟
توضیح گوگل: عموماً محتوایی که شباهت زیادی با قسمتی از یک محتوای دیگر در یک دامنه داشته باشد به عنوان محتوای کپی یا تکراری شناخته میشود. در بیشتر مواقع این محتوا با هدف فریب موتورهای جستجو تولید نشده است.
وردپرس چه تعاملی با محتوای تکراری دارد؟
از آنجایی که وردپرس با هدف بلاگنویسی توسعه داده شده، ابزار بسیار خوبی برای انتشار محتوای یکتا برای وبسایتها بهحساب میآید. پلتفرم وردپرس برای ایجاد صفحههای متعدد توسعه داده شده است اما استفاده نادرست از تگها، دستهبندیهای نامناسب و ایندکس نشدن مطلوب صفحههای آرشیو، ایجاد محتوای تکراری در وردپرس را به دنبال دارد. در بیشتر مواقع موتورهای جستجو سعی میکنند نسخه اصلی یک مطلب را پیدا کرده و تفاوت این مطلب با نسخه آرشیو را تشخیص دهند.
تنها در زمانی که احساس میکنید کاربران صفحه مورد نظر شما را جستجو نمیکنند و این صفحه در قسمت آرشیو بانکاطلاعاتی وبسایت شما قرار دارد ممکن بخواهید این صفحه را noindex taxonomy یا آرشیو کنید. اما اگر صفحه دارای پتانسیل خوبی برای جستجو است باید حتما ایندکس شود.
تگها و دستهبندیها چگونه محتوای تکراری تولید میکنند؟
راههای مختلفی برای ایجاد محتوای تکراری بهوسیله تگها و دستهبندیها وجود دارد:
- آرشیوهای دستهبندی با یک پست که دقیقا نسخهای از پست اصلی هستند.
- آرشیوهای تگ با یک پست که دقیقا نسخهای از پست اصلی هستند.
- دستهبندی و تگهایی که شباهت زیادی به هم دارند نیز ممکن است به عنوان محتوای مطابق با هم شناخته شوند.
- زیادهروی در تگگذاری پستها
چگونه از دسته بندی و تگ گذاری استفاده کنیم؟
امیدواریم با توضیحاتی که در بالا در خصوص دسته بندی و تگ گذاری مطرح شد، دید کلی در این زمینه بهدست آورده باشید. اکنون نوبت آن فرا رسیده است که از آنها به نفع وبسایت خود استفاده کنید. اگر راهکار مشخص و از پیش تعیین شدهای برای تگگذاری و دستهبندی در وردپرس اتخاذ شود، موتورهای جستجو ارزش بیشتری برای سایتهایی قائل هستند که تگگذاری و دستهبندی به خوبی در بلاگ آنها اعمال شده است، از طرف دیگر این فرآیند میزان تبدیل بیشتری از کاربران به مشتری را نیز به دنبال خواهد داشت. برای بهینهتر شدن هر چه بیشتر تگها و دستهبندیها نکات زیر را رعایت کنید:
بایدها و نبایدها در «دسته بندی» مطالب بلاگ
دستهبندیها نقش سرفصل مطالب را در بلاگ شما ایفا میکنند.
- به موضوعاتی که قرار است در بلاگ به آنها بپردازید و نحوه تعامل خواننده با شیوه دسته بندی این موضوعات فکر کنید. اضافه کردن دستهبندیهای جدید در آینده امکانپذیر است اما سازماندهی مجدد ساختار وبسایت با تغییر دستهبندیهایی که از قبل ایجاد شدهاند کار راحتی نیست.
اگر به راحتی نمیتوانید مطالب بلاگ را دسته بندی کنید از روشهای بارش فکری و ترسیم نقشههای ذهنی کمک بگیرید، این کار باعث می شود تصویر درستی از تمامی موضوعهای بلاگ و زیرمجموعههای آنها در ذهن شما شکل بگیرد و در نتیجه دسته بندی دقیقتری برای مطالب داشته باشید. - ساختار دسته بندی مطالب را به نحوی تنظیم کنید که محتوای هر پست با حداقل یکی از دستهبندیهایی که در نظر دارید مرتبط باشد.
- دستهبندیها را در سلسله مراتب مختلف تعریف کنید و موضوعات جانبی را در زیر مجموعه دستهبندیها قرار دهید. اگر به این نتیجه رسیدید که مطالب بلاگ باید در دستههای زیرمجموعه قرار بگیرند سعی کنید این ساختار به گونهای تعریف شود که مخاطبین متوجه سلسله مراتب دسته بندی مطالب قرار بگیرند.بهتر است بدانید: به لحاظ فنی به این فرآیند Breadcrumbs گفته میشود. عبارت Breadcrumbs در فارسی به معنی «دنبال کردن خرده نان» است. این اصطلاح از داستان هانسل و گرتل گرفته شده که در آن داستان دو کودک رها شده در جنگل با دنبال کردن تکههای نان به خانه خود رسیدند. دقیقاً مثل همین داستان، هدف Bread crumb راهنمایی کردن کاربرها است تا با کلیک کردن روی آنها به قسمتهای مختلف سایت هدایت شوند، گوگل از Breadcrumb در جهت سازماندهی ساختار سایت شما در ایندکس گوگل استفاده میکند و اطلاعات آن را دقیقتر رتبهبندی و در لیست نتایج جستجو قرارمیدهد و اگر درست استفاده شود، تاثیر خوبی در سئو سایت شما دارد.
- نامهای شفاف و قابل درکی را برای دستهبندیها انتخاب کنید و نامهای مخفف را کنار بگذارید. کاربرانی که برای بار اول بلاگ شما را بازدید میکنند باید با نگاهی به نام دستهبندیها درک اولیهای از مطالبی که با آنها روبرو خواهند شد پیدا کنند. بهتر است نام دستهبندیها نزدیک به کلیدواژههایی باشند که کاربران آنها را جستجو میکنند.
- از دسته بندی بیش از حد پرهیز کنید، تا چه مقدار مجاز به ایجاد دسته بندی جدید در وردپرس هستیم؟ در این زمینه نمیتوان برای تمامی بلاگهای وردپرس نسخه واحدی پیچید و دسته بندی مطالب بسته به محتوای بلاگ شما میتواند کم یا زیاد باشد.
تنها کافی است در صورت نیاز به ایجاد یک دسته بندی جدید، ابتدا به ساختار موضوع مطلبی که در حال نگارش آن هستید فکر کنید. - پستها را به یک دسته بندی محدود کنید، در غیر این صورت کاربران ممکن است یک پست را در چند دسته بندی مشاهده کنند. اگر یک پست باید در چند دسته بندی قرار بگیرید، سعی کنید این دستهبندیها حداکثر بیشتر از ۲ یا ۳ مورد نباشد. اگر احساس کردید پستها را میتوانید در چندین دسته بندی قرار دهید به این معناست که ساختار وبسایت و دستهبندیها را در ابتدا درست مشخص نکردهاید.
- دسته بندی ایجاد نکنید که در آینده بعید میدانید دوباره مطلبی در این دسته بندی قرار دهید. دستهبندیها را برای موضوعاتی انتخاب کنید که قرار است در آینده گسترش داده شوند.
اگر تنها قرار است چند پست کوتاه در خصوص یک موضوع بنویسید، سعی کنید این پستها را با لینک دادن به هم از طریق تگها مربوط کنید.
بایدها و نبایدها در تگ گذاری مطالب
از تگها به عنوان فهرست راهنمای مطالب بلاگ استفاده کنید.
- از تگها در وبسایتهای تازه استفاده نکنید. ابتدا محتواهای از پیش تولید شده را در بلاگ قرار دهید و سپس محتواهای ایجاد شده را به گونهای تگگذاری کنید تا فرآیند گشتوگذار در بین مطالب مختلف بلاگ برای کاربران و موتورهای جستجو راحت باشد.
- تگگذاری تنها باید به مربوطترین موضوعات در پستها محدود شود؛ بنابراین اگر احساس میکنید چندین تگ به یک مطلب اختصاص مییابد حتماً این کار را انجام دهید.
- اختیار عمل بیشتری با تگها به کاربران بدهید. برخلاف دستهبندیها که مسیریابی کاربر را مشخص میکنند، تگها دست شما و کاربر را بیشتر باز میگذارند. در نتیجه از عبارتهای طولانیتر، هشتگها، نقلقولها و هر نوشته دیگری که باعث لینک دادن پستها به یکدیگر میشود میتوانید برای تگها استفاده کنید. این کار فرآیند مسیریابی خواننده را در بین مطالب مرتبط وبسایت راحتتر میکند.
- تگهایی که تعریف میکنید باید توصیف کننده مطلب باشند. برای نمونه اگر در وبسایت شما لوازم خانگی به فروش میرسد بهتر است برای مطلبی که در خصوص دستگاه قهوهساز نوشتهاید به جای «قابل برنامه ریزی» از تگ «قهوه ساز قابل برنامه ریزی» استفاده کنید. لینکهای دائم و متن لنگر (انکر تکست) برای لینکهای داخلی را نیز در حین تعریف تگها در نظر داشته باشید.
بهتر است متن لنگر تگها بیانگر کلیدواژههایی باشند که ممکن است کاربر با همان کلیدواژه بهدنبال محتوای شما بگردد. - از تعریف یک تگ برای تنها یک پست اجتناب کنید، تگها نباید بیش از حد اختصاصی باشند. همانگونه که اشاره شد هدف تگ گذاری، لینک دادن پستهای مرتبط با هم هست، به همین دلیل در حین اختصاص تگ احساس نکنید که تگها برای لبیل گذاشتن روی مطالب به کار میروند.
- تگها نباید نسخههای کپی شده دستهبندیها باشند. هدف، لینک کردن مطالب به یکدیگر است و در نتیجه باید جزئیات بیشتری را در تگها نسبت به دستهبندیها اختصاص دهید.
- در استفاده از تگها زیادهروی نکنید، اختصاص چند تگ به یک مطلب پیشنهاد میشود؟ در این زمینه نیز نمیتوان نسخه واحدی پیچید و بسته به محتوای بلاگ، تعداد تگها نیز به ازای هر پست میتواند متفاوت باشد. اختصاص دو تا سه تگ برای بعضی از پستها کفایت میکند و ممکن است بعضی از پستها حتی بیشتر از ۳۰ تگ نیاز داشته باشند. تگهای شما باید در پستها ثبات داشته باشد و این نکته را نیز فراموش نکنید که هر تگی که ایجاد میشود صفحهای آرشیو شده را در وبسایت تولید میکند که باید بتوانید از این صفحه ایجاد شده استفاده بهینه کنید؛ بنابراین بهطور کلی پستها را بیش از حد تگگذاری نکنید. پستهایی که مطالب مشابه دارند را با یک تگ مشخص در کنار هم قرار دهید.
چگونه محتوای تکراری که بر اثر مشکلات تگگذاری و دستهبندی ایجاد شده را برطرف کنیم؟
در آپدیت جامع الگوریتم پاندا، گوگل سایتهای بیکیفیت که مطالبی کم ارزش یا تکراری منتشر میکنند را زیر نظر گرفته است و در نتیجه محتوای تکراری، کاهش ترافیک را بهدنبال دارد. از طرف دیگر انتظار میرود در آپدیتهای بعدی این الگوریتم، گوگل سختگیری بیشتری در این زمینه کند، در نتیجه مشکل محتوای تکراری را نباید دست کم گرفت.
راهحلهای موجود:
- با کمک پلاگینهای Term Managment، دستهبندیها، تگها و سایر طبقهبندیها را ادغام کنید.
- تگهایی که تنها یک پست به آنها نسبت داده شده است را اصولی حذف کنید تا با خطای ۴۰۴ مواجه نشوید یا محتوای بیشتری به این تگ اختصاص دهید.
- موتورهای جستجو را به سمت no index , follow صفحههای آرشیو هدایت کنید.
- تگ کانونیکال: با استفاده از این تگ میتوان به گوگل گفت که یکی از آدرسها نسخه اصلی است و بقیه آدرسهای ایجادشده نسخه تکراری آن صفحه هستند.
- استفاده از ابزارهایی که به کمک آنها میتوانید آدرسها و محتوای تکراری را در وبسایت خود پیدا کنید.
- در صورت لزوم از دستور ۳۰۱ برای ریدایرکت دائم کمک بگیرید.
امیدواریم با توضیحاتی که داده شد دید کاملی در خصوص دستهبندیها و تگ گذاری در وردپرس پیدا کرده باشید. به خاطر داشته باشید، از دستهبندیها در وردپرس همانند فصلهای کتاب استفاده کنید و تگ گذاری را مانند فهرست راهنمای کتاب در وردپرس به خدمت بگیرید، مطمئن باشید با در نظر گرفتن این مثال و رعایت مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم بلاگی با ساختار محتوایی قوام یافته خواهید داشت که به راحتی کاربران و موتورهای جستجو مسیر خود را در بین نوشتههای شما پیدا خواهند کرد.