احتمال زیادی وجود دارد که تاکنون عبارت سئو منفی به گوش شما خورده باشد، نظرهای مختلفی در خصوص سئو منفی مطرح شده اما چیزی که مهم است این است که سئو منفی واقعاً‌ وجود دارد و باید آن را جدی بگیرید. جالب است بدانید بک‌لینک‌های اسپم و مخرب می‌توانند وب‌سایت را تا مرز نابودی بکشانند.

سئو منفی به راحتی می‌تواند باعث کاهش ترافیک شده و رتبه سایت را در موتورهای جستجو پایین‌ بیاورد. خوشبختانه ترفند‌های موثری نیز برای مقابله با سئو منفی وجود دارد که در ادامه با هم بررسی خواهیم کرد.

سئو منفی چیست؟

به کار گرفتن ترفند‌های غیرمنصفانه برای بالابردن رتبه و‌ب‌سایت در موتورهای جستجو را سئو منفی می‌نامیم، این ترفند‌ها را در دنیای سئو با نام سئو کلاه سیاه نیز می‌شناسیم. حمله‌های سئو‌ کلاه سیاه را بیشتر از جانب رقبای ناراضی شاهد هستیم که با هدف پایین آوردن رتبه سایر رقبا در موتورهای جستجو انجام می‌شود.

بیشتر سئوکاران با اجرای درست قوانین سئو سعی در ارتقا رتبه دارند. تولید و انتشار محتوا و باز نشر آن در شبکه‌های اجتماعی اولین قانون ارتقا رتبه در موتورهای جستجو است که بیشتر وب‌سایت‌ها به این قانون پایبند هستند، از طرف دیگر سئوکاران حرفه‌ای همیشه سعی می‌‌کنند در جریان الگوریتم‌های جدید گوگل باشند و قوانین گوگل را نادیده نگیرند.

اما افراد زیادی هستند که تمایل ندارند با زحمت و تلاش پیشرفت کنند، به همین دلیل شاهد سئو منفی و روش‌های کلاه سیاه در دنیای سئو هستیم. نوشتن صدها کامنت منفی و تقلبی را می‌توان یکی از موارد سئو منفی دانست، استفاده از هزاران لینک اسپم نیز به راحتی می‌تواند عملکرد وب‌سایت را مختل کند. هک کردن وب‌سایت نیز یکی دیگر از روش‌های ناجوانمردانه‌ای است که باعث از دور خارج کردن رقیب خواهد شد.

خوشبختانه ترفند‌های مختلفی وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توانید جلوی سئو منفی را در وب‌سایت خود بگیرید.

با این حساب در ادامه قصد داریم به ترفند‌هایی اشاره کنیم که با به خدمت گرفتن آن‌ها می‌توانید جلوی سئوی منفی را بگیرید.

۱- ‌به صورت منظم لینک‌ها را بازبینی کنید

بررسی کردن لینک‌ها در بازه‌های زمانی منظم جلوی حمله‌های خرابکانه سئو را می‌گیرد. از این طریق به راحتی می‌توانید تحولات مشکوک را تشخیص داده و قبل از اینکه اتفاق خطرناکی صورت بگیرید اقدامات لازم را لحاظ کنید.

در شرایط معمولی نمودار لینک‌های وب‌سایت چیزی شبیه به این است:

تغییر ناگهانی در این نمودار در زمانی که در حال لینک‌ بیلدینگ نیستید می‌تواند از خطرهای سئو منفی حکایت داشته باشد.

از طریق یکی از شیوه‌های سئو منفی که به آن لینک‌ فارم اسپم (Link Farm Spam)، گفته می‌شود می‌توان صدها لینک را با عبارت‌هایی که متن Anchor آن‌ها از واژه‌های مستهجن استفاده شده است در وب‌سایت اعمال کرده و هزاران ورودی نامعتبر دریافت کرد، چنین فرآیندی به راحتی می‌تواند رتبه وب‌سایت را در خصوص یکی از واژه‌های کلیدی که مدیر سایت مدت‌های زیادی برای ارتقا رتبه آن تلاش کرده را به راحتی تا میزان ۵۰ رتبه در موتورهای جستجو پایین‌تر بیاورد.

البته خوشبختانه شیوه‌هایی نیز وجود دارند که ضرر حمله‌هایی از این دست را جبران می‌کنند. یکی از این روش‌ها ارسال فایلی است که می‌توان از Search Console به گوگل تحویل داد که در آن فهرست دامین‌های خرابکار و لیک‌های ناخواسته ذکر شده است.

در صورتی که وب‌سایت مورد هک قرار بگیرد احتمال زیادی وجود دارد که لینک‌هایی که زحمت زیادی برای ‌آن‌ کشیده‌اید تخریب شوند. هکرها می‌توانند محتوای شما را با لینک‌های حاوی اسپم تغییر دهند یا اینکه لینک‌های وب‌سایت را دستکاری کرده و به مسیر‌های مورد نظر تغییر مسیر دهند. این گونه حمله‌ها به صورت زیرپوستی اعمال می‌شود و به راحتی نمی‌توان آن‌ها را تشخیص داد، به همین دلیل است که بهترین راه برای محافظت وب‌سایت در مقابل سئوی منفی را بازبینی لینک‌ها در بازه‌های زمانی منظم می‌دانیم.

با زیرنظر گرفتن فرآیند گسترش لینک‌ها به راحتی می‌توانید حمله‌های خرابکارانه و ترفند‌های مختلف سئو منفی را شناسایی کنید. خوشبختانه برای بررسی لینک‌ها می‌توانید از نرم‌افزارهای مختلفی که برای این کار وجود دارد کمک بگیرید، انجام این فرآیند به صورت دستی نیز پیشنهاد می‌شود.

در مجموع پیشنهاد می‌کنیم اگر خدای ناکرده مورد حمله link farm spamming قرار گرفتید، حتما سریعاً فایل محتوی دامین‌های متخاصم را برای گوگل ارسال کنید.

۲- نبض سرعت سایت را همیشه در دست داشته باشید

سرعت وب‌سایت یکی از مهم‌ترین روش‌های تشخیص سلامت عملکرد آن است. به این ترتیب اگر احساس کردید وب‌سایت شما از حد معمول کند‌تر شده است و دلیل این کار را هم نمی‌دانید، حتما از نرم‌افزارهای امنیتی برای بررسی این وضعیت کمک بگیرید.

لازم به ذکر است که اگر متوجه مورد مشکوکی نشدید و همچنان سرعت و‌‌ب‌سایت کند بود احتمال دارد مورد حمله سئو منفی forceful crawling قرار گرفته باشید. حمله forceful crawling حجم بار زیادی را به سرور وارد می‌کند و در نتیجه سرعت وب‌سایت کند شده یا اصلاً اجرا نمی‌شود.

به این ترتیب پیشنهاد می‌‌کنیم این خطر را جدی تلقی کنید در صورت چنین حمله‌ای حتماً شرکتی که از آن هاست خریداری کرده‌اید را برای مشخص کردن میزان بار اضافی که به سرور وارد شده است در جریان بگذارید.

۳- محتواهای کپی‌شده و منفی را پیدا کنید

تولید محتوا و انتشار آن در بلاگ وب‌سایت برای ارتقا رتبه در موتورهای جستجو کاملاً‌ لازم و ضروری است اما فرآیند تولید محتوا کاری زمان‌بر است. این کار هزینه سنگینی را نیز روی دوش مدیران وب‌سایت‌ها گذاشته است. در نتیجه احتمال کپی کردن محتوایی که تولید کرده‌اید از جانب رقبا بسیار زیاد است.

بیشتر بخوانید: چگونه با آموزش بلاگ نویسی به همکاران، مطالب بیشتری برای بلاگ تولید کنیم؟

احتمال زیادی وجود دارد که محتوای شما به صورت کلمه‌به‌کلمه از جانب یک منبع دیگر کپی شده و به صورت مستقل مجدد منتشر شود. در بیشتر موارد محتوایی که در وب‌سایت قرار دادید تنها برای پربارتر کردن محتوای بلاگ از جانب رقبا کپی می‌شود، اما گاهی اواقات شاهد حرکت‌های ناجوانمردانه دیگری نیز هستیم و ممکن است محتوای کپی شده را با حمله‌ link farm برای اسپم کردن وب‌سایت شما به کار گرفته شود.

محتوای کپی شده می‌تواند عواقب ناخوشایند زیادی را به دنبال داشته باشد. اگر محتوای کپی شده‌ای که در بلاگ منتشر کرده‌اید قبل از بلاگ شما در یک وب‌سایت اینترنتی دیگر از جانب موتورهای جستجو ایندکس شود، احتمال زیادی وجود دارد که صفحه‌ای که این محتوا را در آن منتشر کرده‌اید کم ارزش شناخته شده و رتبه وب‌سایت کاهش پیدا کند.

پیشنهاد می‌کنیم برای شناسایی محتواهای کپی شده از مطالب بلاگ خود از ابزارهایی نظیر Copyscape کمک بگیرید. در صورت پیدا کردن محتوایی که ‌توسط شما تولید شده اما سایر وب‌سایت‌ها آن را کپی و منتشر کرده‌اند، حتما از مالکین این وب‌سایت‌ها درخواست کنید محتوای شما را از مطالب خود حذف کنند. اگر هم پاسخ درستی دریافت نکردید، از طریق فرم Copyright Removal این مورد را به گوگل گزارش دهید.

۴- میزان ورودی از موتورهای جستجو به وب‌سایت را همیشه زیر نظر داشته باشید

به عنوان مدیر سئو یک وب‌سایت ممکن است متوجه دریافت صدها کلیک برای مراجعه به یک صفحه فرود مشخص شوید اما این کلیک‌ها سریعاً بدون نتیجه از بین برود. موتورهای جستجو در چنین حالتی فکر می‌کنند که کاربر از طریق کلید واژه‌های مورد نظر وارد وب‌سایت شده اما بر اثر تجربه کاربری ضعیف، سریعاً وب‌سایت را ترک گفته است.

در این مواقع یک بات که برای هدف گرفتن کلید‌واژه‌ای مشخص طراحی شده است روی وب‌سایت مورد نظر قرار گرفته و سپس غیرفعال می‌شود. این فرآیند باعث افزایش جعلی ارتقا رتبه صفحه‌ مورد نظر در موتورهای جستجو می‌شود.

تشخیص این فرآیند نیز مانند سایر ترفند‌های سئو منفی، کار دشواری است و به همین منظور باید حتما نرخ کلیک‌های دریافتی را نسبت به رتبه‌ای که دارید زیر نظر بگیرید. خوشبختانه انجام این فرآیند کار چندان سختی هم نیست و برای اینکار باید وارد کنسول جستجوی گوگل (Google Search Console) شده و سپس روی گزینه Search Traffic کلیک کنید، در مرحله بعد گزینه Search Analytics را انتخاب کرده و نرخ کلیک‌های دریافتی را نسبت به رتبه‌ای که دارید (click through rate)، بررسی کنید. در حین انجام این کار اگر متوجه افزایش بی‌دلیل شدید، حتما گوگل را با ارسال لینک‌های متخطی در جریان قرار دهید.

۵- رتبه وب‌‌سایت را در صفحه اول نمایش موتورهای جستجو بررسی کنید

به عنوان یک کارشناس سئو حتماً به خوبی می‌دانید که هر از گاهی باید رتبه صفحه‌های وب‌سایت را در صفحه اول نمایش موتورهای جستجو کنترل کرد. اما باز هم باید تاکید کنیم کاهش رتبه ممکن است از یک فرآيند تخریب‌کارانه حکایت داشته باشد. خیلی کم پیش می‌آید که وب‌سایت در اثر هک کاملاً دی‌ایندکس شود (de-index)، اما گاهی اوقات خرابکاری‌هایی را برای تغییر فایل robots.txt به / : Disallow شاهد هستیم.

به سختی می‌توان عواقب دی‌ایندکس شدن وب‌سایت را تصور کرد اما خوشبختانه وب‌سایت معتبر Moz حدود ۳ سال پیش در این زمینه نتایج جالبی منتشر کرد. کارشناسان وب‌سایت Moz از ابزار URL Removal Tool گوگل برای حذف Followerwonk از وب استفاده کردند، جالب است بدانید ۲ تا ۳ ساعت پس از انجام این کار، تمامی آدرس‌های URL که مربوط به Followerwonk بوده از صفحه اول نمایش موتور جستجوی گوگل حذف شده است.

از طرف دیگر با توجه به اینکه اخیرا الگوریتم پنگوئن گوگل در لحظه به‌روزرسانی می شود این تغییرات احتمال دارد سریع‌تر انجام شوند. این خبر از یک بابت برای افرادی که وب‌سایت‌ آن‌ها مورد حمله سئو منفی قرار گرفته است و قصد بازیابی وب‌سایت را دارند خبر خوبی است، اما از طرف دیگر به این معناست که قربانیانی که توجه کافی به این امر را نداشته باشند ممکن است سریع‌تر از گذشته مورد حمله قرار بگیرند و هزینه‌های بیشتری را متحمل شوند.

برای اینکه دورنمای کاملی از عملکرد وب‌سایت داشته باشید بهتر است از نرم‌افزارهای رصدکردن رتبه‌ وب‌سایت کمک بگیرید. در گزارشی که این نرم‌افزارها ارائه می‌کنند اگر متوجه افت زیاد و ناگهانی شدید، وضعیت Crawl وب‌سایت را در کنسول سرچ گوگل بررسی کرده و اطمینان خاطر حاصل کنید که فایل robots.txt به درستی عمل می‌کند.

۶- به امنیت، بهای بیشتری بدهید

انصافا باید گفت سئو منفی، امری رایج و روز‌مره نیست اما خطرهای سایبری در چند سال گذشته همیشه رو به افزایش داشته است. با این حساب از به‌روز بودن نرم‌افزار اطمینان خاطر حاصل کنید، نرم‌افزار شما باید به تمامی وصله‌های امنیتی جدید و به‌روز مجهز باشد.

نرم‌افزار مدیریت محتوایی (CMS) که از آن استفاده می‌کنید نیز باید رمزگذاری مستحکمی برای محافظت اطلاعات کاربران در برابر حمله‌های اینترنتی داشته باشد.

مهاجرت به پروتکل HTTPS نیز یکی دیگر از مواردی است که به بالابردن امنیت وب‌سایت کمک می‌کند، این امر به خصوص اگر وب‌سایت تجاری داشته باشید که در آن خرید و فروش انجام می‌شود یا اینکه اطلاعات مهمی را در وب‌سایت نگه‌داری می‌کنید اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد. لازم است اشاره کنیم که پروتکل HTTPS تنها رمزگذاری را برای امنیت بیشتر در اختیار شما قرار نمی‌دهد و گوگل نیز حساب بیشتری روی وب‌سایت‌هایی که از این پروتکل استفاده می‌کنند باز کرده و اعتبار این وب‌سایت‌ها در موتور جستجوی گوگل بیشتر خواهد شد.

حمله‌های سایبری را نمی‌توان به لحاظ فنی در رده سئو منفی قرار داد اما این حمله‌ها نیز به راحتی می‌توانند سئو وب‌سایت شما را در معرض خطر قرار دهند. گوگل نیز وب‌سایت‌هایی که در معرض حمله‌های اینترنتی قرار گرفته‌اند را شناسایی می‌کند و این وب‌سایت‌ها را با عبارت this site may be hacked به کاربر می‌شناساند، در نتیجه کاملاً‌ مشخص است که کاربران علاقه‌ای به حضور در این وب‌سایت‌ها ندارند و طبیعتاً شاهد افت رتبه وب‌سایت مورد نظر در موتور جستجوی گوگل خواهیم بود.

سخن پایانی

سئوی منفی به ندرت یافت می‌شود. در بیشتر مواقع گوگل به خوبی از عهده مشکلات مربوط به تعامل با لینک‌ها بر می‌آید و جلوی این مشکل را قبل از اینکه روی رتبه وب‌سایت تاثیر بگذارد می‌گیرد. اما همیشه افرادی پیدا می‌شوند که به دنبال راه‌های ناجوانمردانه باشند.

با این حساب پیشنهاد می‌کنیم حتماً مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم را در وب‌سایت خود بررسی کنید و در صورت مشاهده مورد مشکوک، اقدامات امنیتی لازم را انجام دهید. در پایان پیشنهاد می‌کنیم اگر شما هم تجربه‌ای در برخورد با سئو منفی داشتید در قسمت نظرات ما و سایر کاربران را از این تجربه‌های باارزش باخبر سازید.

1 امتیاز2 امتیاز3 امتیاز4 امتیاز5 امتیاز (بدون امتیاز)
Loading...
Sarah Baker

علی رازقی

از سال 89 در زمینه SEO با شرکت‌های بزرگی به عنوان متخصص سئو کار کرده است، علی دانش آموخته رشته مدیریت است و علاقه زیادی به بازاریابی اینترنتی و ابزارهای مرتبط مثل ایمیل مارکتینگ دارد، او همواره از ارائه اطلاعات و تجربیاتش به دیگران لذت می برد..

دیدگاه‌های شما
ثبت دیدگاه شما

*



این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.