سئو و تولید محتوا به عنوان زیربنای اصلی بازاریابی درونگرا(inbound marketing) به حساب میآید. وقتی از سئو و تولید محتوا صحبت میکنیم بیشتر گفتهها حول کلیدواژهها میچرخد. به عبارت دیگر شباهت کلیدواژههایی که شما در محتوای خود استفاده میکنید و کلیدواژههایی که از جانب کاربر در موتورهای جستجو تایپ میشود باعث خواهد شد تا کاربران مطالب وبسایت شما را با توجه به چیزی که در نظر دارند پیدا کنند.
بیشتر بخوانید: با متدولوژی بازاریابی جاذبه ای آشنا شوید
این امر از اهمیت بالای کلیدواژهها حکایت دارد اما در این بین این پرسش مطرح میشود که از کجا باید بفهمیم کاربران چه کلیدواژههایی را در موتورهای جستجو تایپ میکنند؟
پاسخ به این سوال راحت است اما نمیتوان با چند جمله به این پرسش پاسخ داد، به همین منظور در ادامه قصد داریم ببینیم کلیدواژه چیست و چگونه میتوان کلیدواژههایی که مشتریان بالقوه وبسایت شما جستجو میکنند را تشخیص داد؟
کلیدواژه چیست؟
به لحاظ فنی کلیدواژه، کلمهای آگاهیرسان است که در سیستم بازیافتن اطلاعات برای مشخص کردن محتوای مستندات کاربرد دارد. به زبان سادهتر میتوان گفت کلیدواژه، کلمه یا عبارتی است که معنای اصلی یک نوشته را میرساند.
اگر تا اینجای کار مشکلی با تعریف کلیدواژه ندارید بهتر است نگاهی به انواع کلیدواژه در ادامه داشته باشید:
- کلیدواژه Broad Keywords: این دسته از کلیدواژهها بسیار کوتاه هستند و در بیشتر مواقع از یک واژه مستقل تشکیل شدهاند. این کلیدواژهها گستردگی و رواج زیادی دارند و به همانصورت که شما میتوانید آنها را در زمینه تجارت خود اعمال کنید، رقبا نیز به راحتی میتوانند این دسته از کلیدواژهها را استفاده کنند.
- کلیدواژه Fat Head Keywords: این گروه از کلیدواژهها شباهت زیادی به کلیدواژههای Broad Keywords دارند اما در بیشتر مواقع از دو یا سه واژه تشکیل شدهاند.
- کلیدواژه Chunky Middle Keywords: این دسته از کلیدواژهها را میتوان در دنیای سئو به عنوان پررقابتترین کلیدواژهها دانست. متخصصین دنیای سئو این کلیدواژهها را عبارات و کلمههایی میدانند که مشتریان بالقوه هر روزه در موتورهای جستجو تایپ میکنند.
- کلیدواژه Long-Tail Keywords: این گروه از کلیدواژهها در بیشتر مواقع عبارتهای طولانی و متشکل از چند واژه هستند که دقت بالاتری درباره مجموعه شما و صنعتی که در آن مشغول هستید در تایپ این کلیدواژهها لحاظ شده است.
اجازه دهید برای روشن شدن این مورد چند مثال بزنیم:
چرا کلیدواژهها اینقدر مهم هستند؟
کلیدواژهها را به عنوان شاهکلیدی برای درک مشتریان بالقوه یک مجموعه میشناسیم. کلیدواژهها از سوالهای مطرح شده در ذهن مشتریان، مشکلاتی که با آنها روبرو هستند و علایق و سلیقههای آنها حکایت دارند. مخاطبینِ هدفِ شما از کلیدواژهها برای پیدا کردن چیزی که در ذهن دارند، به صورت تایپ شده در فضای آنلاین استفاده میکنند.
در ادامه به دلایلی برای شناخت دقیق کلیدواژههایی که مشتریان استفاده میکنند اشاره خواهیم کرد؛ این دلایل را در سه گروه میتوان دستهبندی کرد:
-
کلیدواژهها = زیربنای محتوا
هر صفحه از محتوایی که نوشتهاید (بلاگ، ایمیل یا سایر نوشتهها) یک موضوع اصلی دارد که به این موضوع میتوان یک یا چند کلیدواژه را ارتباط داد. کلیدواژهها به شما کمک میکنند تا زیربنای محتوا را ایجاد کرده و مخاطیبن را در خصوص مطالب آگاه کنید.
-
کلیدواژهها به متن هدف میدهند و آن را قابل درک میکنند
زمانی که مخاطبین محتوای مورد نظر خود را پیدا کردند، نیمنگاهی به آن خواهند داشت تا کلیدواژههایی که به دنبال آن بودهاند را پیدا کنند.
کلیدواژهها = به لحاظ تجاری حکم طلا را دارند. -
کلیدواژهها به موتورهای جستجو کمک میکنند
زمانی که موتورهای جستجو در میان وبسایتهای مختلف به گشتوگذار میپردازند، صفحههایی که حاوی کلیدواژه هستند را فهرست میکنند و نوع و مفهوم محتوای حاضر در آن صفحه را تشخیص میدهند.
زمانی که به دنبال کلیدواژه مناسبی برای استفاده در یک متن هستید، یا قصد دارید کلیدواژههای محبوب که در هر لحظه جستجو میشود را پیدا کنید، یا اینکه به دنبال ایدهای برای کلیدواژههای احتمالی که در آینده محبوبیت پیدا میکنند هستید، به ابزارهایی برای پیدا کردن و تشخیص کلیدواژهها نیاز دارید که در ادامه به این ابزارها اشاره میکنیم.
چگونه میتوان کلیدواژههای مورد استفاده کاربران را حدس زد؟
تشخیص کلیدواژههایی که مشتریان بالقوه یک وبسایت در موتورهای جستجو، تایپ میکنند کار چندان سادهای هم نیست و نیاز به دقت و وسواس زیادی دارد. البته بد به دل خود راه ندهید، در ادامه به روشهای جالبی اشاره خواهیم کرد که تعامل با آنها چندان هم سخت نیست.
لازم به ذکر است روشهایی که در پایین ذکر شده است، پیش از این امتحان خود را پس داده و به شما آگاهی خوبی در خصوص کلیدواژههایی که کاربران در موتورهای جستجو تایپ میکنند خواهد داد.
۱. از افراد اطراف خود کمک بگیرید
مشتریان، خریداران بالقوه، همکاران و سایر افرادی که در مجموعه تجاری با آنها تعامل دارید را میتوانید در گروه افرادی قرار دهید که اطراف شما هستند و روی کمک آنها در تشخیص کلیدواژهها میشود حساب باز کرد.
هر کسی که با تجارت شما آشنایی داشته باشد به نوعی میتواند در یافتن کلیدواژههایی که کاربران جستجو میکنند به شما کمک کند. با این حساب باید به این فکر کنید که کاربران چه پرسشهایی را تایپ میکنند و موضوعهای داغ روز چیست؟
پاسخ این پرسشها نقش مهمی در تشخیص کلیدواژهها دارد. در حین انجام این فرآیند سعی کنید خود را جای شخصیتهای خریداری که برای مجموعه تعریف کردهاید بگذارید، از عبارتها و واژههایی که آنها ممکن است استفاده کنند بهره بگیرید و پرسشها را به نوعی در ذهن خود مطرح کنید که مشتریان احتمالی به دنبال پاسخ آنها هستند.
این نکته را نیز در نظر داشته باشید که گاهی اوقات کلیدواژهای که شما قصد دارید روی آن تمرکز کنید، با عبارتی که مشتریان جستجو میکنند ممکن است تفاوت داشته باشد.
۲. از شبکههای اجتماعی غافل نشوید
شبکههای اجتماعی به شما کمک میکنند بیشتر در جریان گفتهها و گلههای مشتریان قرار بگیرید. آپدیت کردن پستها در شبکههای اجتماعی باعث برقراری تعامل بیشتری با کاربران شده و شما را در معرض موضوعات داغی که مورد توجه کاربران است قرار خواهد داد.
- فیسبوک: ابزارهای مختلفی را در فیسبوک شاهد هستیم که به شما اجازه میدهد در جریان گفتگوهای کاربران قرار گرفته و موضوعهای داغ مورد علاقه کاربران را پیدا کنید. پیشنهاد میکنیم شیوههای تعامل با ابزار Facebook Graph Search را در فیسبوک فرا بگیرید و از این ابزار برای تشخیص بهتر کلیدواژههایی که ممکن است کاربران استفاده کنند کمک بگیرید.
در فیسبوک شاهد یک Tending Toolbar نیز در سمت راست قسمت نمایش خبرها هستیم که موضوعات محبوب را نمایش میدهد. در این قسمت میتوان موضوعات محبوب را به اخبار سیاسی، علمی، فناوری، ورزشی یا سرگرمی محدود کرد.
- توییتر: در این شبکه اجتماعی نیز شاهد دو رویکرد متفاوت برای در جریان قرار گرفتن گفتگوهای کاربران هستیم. خوشبختانه برای انجام این کار نیازی به توییت کردن نیست و تنها باید سایرین را از طریق حساب کاربری خود دنبال کرده باشید، در قسمت سمت چپ صفحه اصلی توییتر میتوانید موضوعات محبوب و پرطرفدار را مشاهده کنید، لازم به ذکر است که این موضوعات بنا به علاقه شما و محل جغرافیایی که در آن حضور دارید فهرست شدهاند.
توییتر قابلیت جستجو برای موضوعات پُرتوییت، کلیدواژهها و هَشتگها را نیز در اختیار شما قرار میدهد.
- گوگل پلاس: زمانی که به حساب کاربری گوگل پلاس وارد شدید میتوانید به صفحه Trending مراجعه کنید، در این قسمت همانند فیسبوک و توییتر میتوانید در گوگل پلاس به موضوعات پرگفتگو و گفتههای کاربران دسترسی داشته باشید.
- یوتیوب: این شبکه اجتماعی ویدئویی نیز مانند سایر شبکههای اجتماعی دارای داشبود موضوعات پرمخاطب (Trends) است، در یوتیوب میتوانید موضوعهای داغ روز را که کاربران گفتگوی بیشتری در آنها انجام دادهاند را بر اساس شهر، کشور، سن و جنسیت فهرست کنید.
یوتیوب مدعی است موضوعات داغ بر اساس الگوریتم خاصی از کلیدواژههایی که در عنوان ویدئوها، تگها و توضیحات وجود دارد و ویدئوهایی که میزان بازدید آنها از جانب کاربران رو به افزایش است انتخاب میشوند.
۳. ابزارهای گوگل
کاملاً مشخص است که گوگل نیز ابزارهای ویژهای را برای پیدا کردن بهترین کلیدواژهها در اختیار مدیران بازاریابی آنلاین قرار داده است. در کنار این موارد گوگل برتریهای ویژهای را نیز در اختیار شما قرار خواهد داد.
- ابزار گوگل تِرندز (trends): این ابزار یکی از محبوبترین ابزارها برای تشخیص کلیدواژههایی است که کاربران بیشتر استفاده میکنند. این ابزار به راحتی شما را قادر میسازد تا به بانکهای اطلاعاتی نتایج جستجوی گوگل دسترسی داشته باشید. نتایج جستجو را بر اساس منطقه، گروهبندی، زبان و پارامترهای دیگر میتوانید مشاهده کنید. گوگل ترندز به شما اجازه میدهد تا یک کلیدواژه مشخص را بررسی کنید یا اینکه چندین عبارت را با هم مقایسه نمایید.
- ابزار پُرکردن خودکار متن گوگل (Google Autocomplete): حتماً برای شما هم پیش آمده است که در حین تایپ یک عبارت در موتور جستجوی گوگل شاهد پیشنهاد قسمتهای باقی مانده عبارت به صورت خودکار باشید. از این طریق گوگل عملاً سعی میکند تا عبارتهای پرکاربرد را که از جانب سایر کاربران هم جستجو شدهاند به شما پیشنهاد دهد.
- ابزار Google Adwords Keyword Planner: برای استفاده از امکاناتی که این ابزار در اختیار شما قرار میدهد نیاز نیست ریالی خرج بکنید و تنها داشتن حساب کاربری گوگل کفایت میکند.
در این ابزار پس از وارد کردن کلیدواژه مورد نظر، گوگل تعداد دفعاتی که این کلیدواژه جستجو شده است را به همراه وضعیت رقابت این کلیدواژه نمایش میدهد. این ابزار نیز به شما امکان فیلتر کردن نتیجهها را بر اساس زبان، موقعیت جغرافیایی، نوع دستگاهی که با آن جستجو انجام شده است و موارد دیگری را میدهد.
به احتمال زیاد با مطالعه روشهایی که در بالا به آنها اشاره کردیم این دید در ذهن شما شکل گرفته است که با اختصاص مقداری زمان میتوان سختترین کلیدواژهها را نیز پیشبینی کرد.
اگر هم در حین انجام این کار با پرسش یا مشکلی روبرو شدید، خوشحال خواهیم شد این موارد را در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.