نمایشگرهای شهری، یکی از پرجاذبه‌ترین انواع رسانه‌های محیطی

اگر به کشورهای پیشرفته‌ی دنیا سفر کرده باشید، بدون شک نمایشگرهای شهری غول‌پیکر توجه شما را به خود جلب کرده‌اند. این نمایشگرها توانایی منحصربفردی در نمایش انواع تصاویر واقعی و گرافیکی را در طول ۲۴ ساعت شبانه‌روز داشته و محتوای آن‌ها هر چند ثانیه یک‌بار تغییر می‌کند. نمایشگرهای شهری منحصراً به نمایشگرهای بزرگ نصب‌شده در خیابان‌ها و تقاطع‌های پرتردد و پرترافیک مانند میدان تایمز در شهر نیویورک محدود نشده و نمایشگرهای کوچک کنار ایستگاه‌های اتوبوس، مراکز خرید و یا خیابان‌های پر رفت‌و آمد را نیز شامل می‌شوند.

تفاوت‌ بیلبوردها و نمایشگرهای شهری را در مقاله‌ی دیگری به طور مفصل بررسی کرده‌ایم که می‌توانید آن را از طریق این لینک بخوانید.

نمایشگرهای دیجیتال میدان تایمز

استقبال روزافزون بینندگان از نمایشگرهای شهریِ باکیفیت از یک‌سو و پیشرفت دانش الکترونیک و روی‌کارآمدن فناوری‌های تازه در صنعت نمایشگر از سوی دیگر، بیش‌ از پیش توجه سرمایه‌گذاران و فعالان عرصه‌ی تبلیغات محیطی را در سطح جهان به خود جلب کرده است. این نمایشگرها به دلیل نمایش محتوای پویا و متحرک، در انتقال پیام به مخاطبان و جلب توجه آن‌ها بسیار موفق بوده و به همین دلیل به یکی از رسانه‌های اصلی مورد استفاده در تبلیغات محیطی تبدیل شده‌اند. افزایش ۱۷۰۰ عددی تعداد نمایشگرهای شهری در بزرگراه‌های اصلی آمریکا بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ (در ابتدای سال ۲۰۱۸، تعداد ۷۸۰۰ دستگاه نمایشگر شهری در آمریکا ثبت شده است. جهت اطلاع از آمار به روز شده آن، به سایت استاتیستا مراجعه کنید.) و همین‌طور ظهور نمایشگرهای شهری جدید در کلان‌شهرهای پیشرفته‌ی دنیا مانند لندن و سئول شاهدی بر این مدعاست.

نمایشگرهای شهری در ایران و چالش‌های به‌کارگیریِ آن‌ها

وجود تابلوهای تبلیغاتی و نمایشگرهای شهری، لازمه‌ی زندگی شهری است؛ حال‌آن‌که تبلیغات محیطی در ایران بسیار نوپاست و قدمت آن تنها به حدود سال ۱۳۶۸ هجری شمسی برمی‌گردد. در این میان، نمایشگرهای شهری – به‌طور خاص – در این صنعت بسیار نوظهور محسوب می‌شوند و سابقه‌ی استفاده از آن‌ها در شهرهای بزرگ ایران نهایتاً به یک دهه‌ی قبل می‌رسد.
شاید به همین دلیل است که مثل هر فناوری تازه‌وارد دیگری در کشورمان، جهت نصب، راه‌اندازی و بهره‌برداری از این رسانه‌ها به شدت با کمبود استانداردها و قوانین تخصصی در این زمینه مواجه می‌شویم؛ ضوابطی که نکات ریز و درشت فنی از جمله جانمایی مناسب نمایشگرها در سطح شهر، ابعاد و مساحت و حتی میزان شدت نور صفحه‌ی نمایش آن‌ها را با توجه به معیارهای صحیح علمی موجود در دو حوزه‌ی سیمای شهری و صنعت تبلیغات بیان نماید.
از این رو، لزوم تدوین شاخص‌های استاندارد برای به‌خدمت‌گرفتن این رسانه‌های جذابِ تبلیغاتی در شهرهای پرجمعیت ایران کاملاً احساس می‌شود و خبرهای رسیده نیز حاکی از آن هستند که برای این منظور، کارگروه‌هایی در سطح شهرداری‌ها آستین را بالا زده‌اند و وارد عمل شده‌اند تا هم از ایجاد آلودگی‌های بصری جلوگیری نمایند و هم ایمنی تردد وسایل نقلیه را در خیابان‌ها بالا ببرند.

تاثیر نمایشگرهای شهری بر تصادفات

تاثیر نمایشگرهای شهری بر میزان حواس‌پرتی رانندگان

توسعه‌ی شهرها و افزایش جمعیت باعث بالا رفتن تعداد سفرهای درون‌شهری، میزان ترافیک وسایل نقلیه و در نتیجه افزایش مدت‌زمان رانندگی شهروندان شده است. این امر متعاقباً موجب‌ شده است بهره‌گیری از ظرفیت‌های تبلیغاتی نمایشگرهای شهری در خیابان‌ها، بزرگراه‌ها و تقاطع‌های پرتردد شهر بسیار موجه به نظر برسد. تصاویر و محتوایی که در این نمایشگرها به نمایش درمی‌آید، به دلیل دارا بودن جلوه‌های بصری و گرافیکی فراوان، برای مخاطبان بسیار جذاب و دلربا هستند و به همین دلیل برخی از کارشناسان ایمنی ترافیک در سازمان‌های مرتبط بر این باورند که نمایشگرهای شهری و تابلوهای دیجیتال ممکن است در ایجاد حواس‌پرتی رانندگان در هنگام رانندگی موثر باشند. از این رو بر آن شدیم تا با بررسی مطالعات معتبر صورت‌گرفته درباره‌ی این موضوع، رابطه‌ی بین نمایشگرهای شهری و حواس‌پرتی رانندگان را بررسی نماییم.
رانندگی یک فعالیت بسیار پیچیده است که عوامل متعددی چه در داخل و چه در خارج از وسیله‌ی نقلیه روی آن تاثیر می‌گذارد. به همین جهت نتایج تحقیقات گوناگون صورت‌گرفته پیرامون این موضوع، سمت‌وسوی یکسانی نداشته و هریک تنها توانسته‌اند بخشی از عوامل تاثیرگذار را مورد مطالعه قرار دهند. بررسی تعریف حواس‌پرتی در رانندگی به درک بهتر موضوع این مقاله کمک می‌کند.

مفهوم حواس‌پرتی در هنگام رانندگی

حواس‌پرتی در هنگام رانندگی مفهومی است که به دلایل مختلف از جمله تنوع و وابستگی آن به شرایط رانندگی تاکنون به‌طور کامل و روشن تصریح نشده است ولی تعریف پتی و همکارانش (۲۰۰۵) از «حواس‌پرتی» هنگام رانندگی، استانداردترین تعریفی است که تاکنون ارائه شده است. آن‌ها «حواس‌پرتی» را این‌گونه تعریف می‌کنند:
«حواس‌پرتی، تاخیر راننده در تشخیص اطلاعات حیاتی جهت حفظ ایمن کنترل افقی و عمودی وسیله‌ی نقلیه است. این تاخیر ممکن است به دلیل فعالیت اشخاص و یا اجسام در داخل و یا خارج از وسیله‌‌ی نقلیه باشد که باعث تغییر توجه و حواس راننده از وظیفه‌ی اصلی او یعنی رانندگی ‌می‌شود.»

بررسی مطالعات انجام‌شده درباره‌ی تاثیر بیلبوردهای دیجیتال در حواس‌پرتی رانندگان

طی سال‌های گذشته، آزمایش‌های متعددی با هدف تعیین رابطه‌ی بین افزایش تصادفات رانندگی و احتمال حضور تابلوهای دیجیتال در نزدیکی محل تصادفات صورت گرفته است. برای مثال، اداره‌ی بزرگراه‌های فدرال (FHWA) که زیرمجموعه‌ی اداره‌ی وزارت ترابری ایالات متحده آمریکا است، تاثیر نمایشگرهای شهری بر نرخ تصادفات را در سال ۲۰۰۱ بررسی نمود و عنوان کرد که تکنیک موثر یا روش مناسبی جهت ارزیابی تاثیرات ایمنی نمایشگرهای شهری بر انحراف حواس رانندگان پیدا نکرده است و به دلیل پیچیدگی این پدیده، تایید وجود این رابطه بسیار دشوار است.

همچنین آزمایش‌های شبیه‌سازی‌شده‌ی متعددی برای مطالعه‌ی کنترل‌شده‌ی رفتار رانندگان طراحی و اجرا گردیده است. نتایج بیش‌تر این مطالعات آزمایشگاهی حاکی از این مطلب است که رفتار رانندگان به صورت خطرناکی تحت تاثیر بیلبوردهای دیجیتال قرار نمی‌گیرد. همچنین نمایشگرهای تبلیغاتی بر درصد کلی زمانِ خیره‌شدن رانندگان به مسیر مقابل خود بی‌تاثیر بوده و رانندگان قادر هستند زمانی که تقاضا جهت ایفای وظایف رانندگی افزایش می‌یابد (برای مثال هنگام سبقت‌گرفتن، بررسی علایم راهنمایی و رانندگی و یا مسیریابی) توجه و تمرکزِ حواس خود را به صورت ارادی تجمیع کرده و ارتقا دهند.

افزون بر این، رانندگان ترجیح می‌دهند به‌جای نگاه‌های طولانی‌مدت و خیره‌شدن به نمایشگرهای شهری، چندین نگاه‌ کوتاه‌ اما متوالی به آن‌ها داشته باشند. میانگین بازه‌ی زمانی این نگاه‌ها آن‌قدر کوتاه است که در خصوص ایمنی رانندگان، نگرانی ایجاد نمی‌کند. به‌ویژه که رانندگان با استفاده از دید جانبی خود می‌توانند درحالی‌که به نمایشگر نگاه می‌کنند، به حرکت رو به جلوی خود ادامه دهند.

مقاله‌ی دیگری در سال ۲۰۱۸ منتشر شد که تاثیر روشنایی، سایز و مکان قرارگیری نمایشگرهای LED بر عملکرد بصری رانندگان را مورد مطالعه قرار داد. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد روشنایی بیشتر از d/m۴۰۰، تاثیری منفی بر عملکرد بینایی رانندگان دارد.

قابلیت تنظیم نور نمایشگرهای شهری در هنگام شب بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه توزیع نور عملکرد بصری و میدان دید رانندگان را مستقیماً تحت تاثیر قرار می‌دهد. در طول شب میزان دید افراد با سطح پایین‌تری از نور تنظیم می‌شود و قرار گرفتن اجسام تابنده‌ی نور مانند نمایشگرهای شهری با شدت روشنایی بالا و غیرقابل تنظیم در نزدیکی جاده‌ها و یا خیابان‌ها، یک منبع نور زننده محسوب می‌شود که دید رانندگان را در شب تحت شعاع قرار می‌دهد.

تعهد آوازه

مدیران و کارشناسان آوازه، همواره کوشیده‌اند تا با حفظ رویکرد حرفه‌ای خود در عرصه‌ی رسانه‌داری، ملاحظات و استانداردهای فنی لازم را برای نصب، راه‌اندازی و بهره‌برداری از نمایشگرهای شهری و تابلوهای دیجیتال از ابتدای فرآیند تعریف هر رسانه از جمله جانمایی اصولی، تامین و به‌کارگیری تجهیزات و قطعات باکیفیت، اعمال تنظیمات صحیح و بهینه برای نمایش ‌آگهی‌ها، نظارت بر عملکرد رسانه‌ها و همچنین تعمیر و نگهداری پایدار و به‌هنگام، علاوه بر ایفای نقشی سازنده در فضای کسب‌وکار ایران، به تعهد خود در برابر زیبایی شهر و حفظ حقوق شهروندان نیز عمل نمایند.

Sarah Baker

نگار نبئی

به مباحث مرتبط با کسب‌وکار به ویژه کسب‌و‌کار‌های آنلاین علاقه دارد و از سال ۱۳۹۰ با چند استارتاپ در بخش‌های تعیین استراتژی، بازاریابی آنلاین و برنامه‌نویسی همکاری کرده است. وی در حال حاضر به‌عنوان کارشناس بازاریابی آنلاین و هوش تجاری با آوازه همکاری می‌کند.

ثبت دیدگاه شما

*



این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.