اگر کسب و کار آنلاین دارید بدون شک با تولید محتوا آشنا هستید، اما بهتر است در ابتدای سال ۹۶ برای تولید محتوای خود طرحی نو دراندازید.
دلیل این امر هم افزایش رقابت در فرآیند بازاریابی محتوا است، جالب است بدانید بر اساس آمار بدست آمده، حدود ۷۰ درصد از کسبوکارهای آنلاین مدعی هستند که در سال جدید برنامه دارند تا محتوای بیشتری نسبت به سال گذشته تولید کنند.
به این ترتیب، اولین قدم برای حضور در بازار آنلاین، ایجاد یک برنامه دقیق و مشخص برای تولید محتوا است. برنامهریزی برای بازاریابی محتوا ممکن است ساده به نظر برسد اما باید گفت انصافا فرآیند پیچیدهای است. با این حساب اگر قصد دارید تا در ابتدای سال، برنامه تولید محتوای دقیقی را بچینید و به دنبال ایده و راهنمای مناسبی هستید، در ادامه متن با ما همراه باشید.
در این مطلب، با هم به دلایل نیاز به تدوین برنامه تولید محتوا خواهیم پرداخت و به مراحلی که برای این کار باید انجام دهید، اشاره خواهیم کرد.
چرا بازاریابی محتوا برای کسبوکار ضروری است؟
بازاریابی محتوا به کسبوکارهای آنلاین کمک میکند تا بتوانند برای کسب منابع قابل اعتماد و کم هزینهای آماده شوند و برنامهریزی کنند که این منابع میتوانند ترافیک و مشتریهای جدید به وبسایت آنها جذب کنند. درباره این موضوع فکر کنید: کافی است تنها یک پست وبلاگ ایجاد کنید که بتواند میزان مناسبی ترافیک را به وبسایت شما هدایت کند. از طرف دیگر، قرار دادن لینک وبسایت در کتابهای الکترونیک رایگانی که در اختیار مخاطبین قرار میدهید در دراز مدت مخاطبین بیشتری را به سمت وبسایت شما روانه میکند.
ترافیکی که در اثر تولید محتوا بدست آوردهاید، به شما این امکان را میدهد تا سایر روشهای بازاریابی آنلاین را نیز برای کسب درآمد امتحان کنید. تبلیغ در شبکههای اجتماعی و اسپانسر شدن در محتواهایی که بازدید زیادی دارند از مواردی است که در ادامه فرآیند تولید محتوا میتوان به آن فکر کرد. از طرف دیگر این نکته را نیز در نظر داشته باشید که محتوای تولید شده تنها باعث جذب مخاطبین نمیشود بلکه به بالابردن آگاهی کاربران نسبت به برند شما نیز کمک میکند.
با این حساب پیشنهاد میکنیم برای تدوین برنامه تولید محتوای مجموعه خود موارد زیر را در نظر داشته باشید.
۷ گام برای تدوین برنامه تولید محتوا
۱. اهداف خود را مشخص کنید
- هدف شما از تدوین برنامه تولید محتوا چیست؟
- چرا قصد دارید محتوا تولید کنید و به چه دلیل به برنامه مشخصی برای فرآیند تولید محتوا نیاز دارید؟
- بهتر است قبل از هر اقدامی اهداف خود را بشناسید، این کار باعث میشود تا سیاستگذاری بهتری در تدوین برنامه تولید محتوا داشته باشید.
۲. شخصیتهای خریدار مجموعه خود را مشخص کنید
برای اینکه برنامه تولید محتوای شما بیعیب و نقص تدوین شود، باید مشتریان هدف مجموعه را تعریف کنید. این مشتریان را با عنوان شخصیتهای خریدار میشناسیم.
تعریف شخصیتهای خریدار برای مجموعههایی که به تازگی کار خود را شروع کردهاند، امری کاملا ضروری به نظر میرسد. شناسایی شخصیتهای خریدار به شما کمک میکند تا محتوای مربوط و مناسب با مشتریان هدف خود تولید کنید.
اگر هم پیش از این، شخصیتهای خریدار را تعریف کردهاید ممکن است زمان آن رسیده باشد تا در این شخصیتها تجدید نظر کنید.
آیا قرار است گروه جدیدی از مخاطبین را به مشتریان خود اضافه کنید یا اینکه قصد دارید دامنه مشتریان هدف مجموعه را گسترش دهید؟
آیا واقعا درصدد هستید تا مشتریهای هدف همیشگی مجموعه را حفظ کنید؟
برای گسترش دامنه مخاطبین خود، بررسی مجدد پارامترهایی که برای شخصیتهای خریدار تعریف کردهاید و انجام تحقیقات مجدد برای تعریف دوباره شخصیتهای خریدار در ابتدای هر سال امری لازم به نظر میرسد.
۳. محتوایی که پیش از این تولید شده را بازبینی کنید
بیشتر کسبوکارهای آنلاین، کار تولید محتوای خود را با انتشار پست در بلاگ شروع میکنند. به این ترتیب اگر به دنبال شیوه جدیدی از تولید محتوا هستید میتوانید از محتوایی که ایجاد کردهاید استفاده دیگری نیز داشته باشید. برای نمونه اگر پیش از این هفتهای یک پست دربلاگ منتشر میکردهاید، شاید زمان آن فرا رسیده باشد که تمامی این پستها را در قالب یک کتاب الکترونیک جمعآوری کرده و از این طریق یک راهنمای جامع از مطالب گذشته، در اختیار کاربران قرار دهید.
در ادامه به ایدههای جالبتری نیز در این زمینه اشاره خواهیم کرد.
اگر از فرآیند تولید محتوای شما مدتی میگذرد، ابتدای سال بهترین زمان برای بررسی محتواهایی است که در گذشته تولید کردهاید. بازخورد محتواهای تولید شده خود را بررسی کنید و شیوههای متفاوتی برای تولید محتوا را در نظر بگیرید. با نگاه به آمار گذشته میتوانید برنامه هدفمندتری در سال جاری تدوین کنید.
۴. ابزارهای تولید محتوا را مشخص کنید
داشتن ابزارهای مناسب به فرآیند تولید محتوا ارزش بیشتری میبخشد. تولید، انتشار و آنالیز کردن محتوا از مواردی است که باید ابزارهای خوبی را برای انجام این کارها داشته باشید.
خوشبختانه ابزارهای خوب و کارآمدی برای فرآیند تولید محتوا وجود دارد که بسته به نیاز و برنامهای که در پیش گرفتهاید، میتوانید این ابزارها را به خدمت بگیرید.
۵. ایدهپردازی برای محتوای جدید
اکنون زمان آن فرا میرسد که به ایدههای جدیدی برای تولید محتوا فکر کنید. برای ایدهپردازی نیز ابزارهای خوبی وجود دارند که اشاره کردن به بعضی از آنها خالی از لطف نیست:
-
ابزار آنلاین HubSpot’s Website Grader
گزینه مناسبی برای بررسی وضعیت کمپین بازاریابی آنلاینی که راهانداختهاید است. از طریق این ابزار میتوانید وضعیت پستهای منتشر شده در بلاگ و بازاریابی که در شبکههای اجتماعی انجام شده است را بررسی کنید. این ابزار قسمتهای حیاتی فرآیند تولید محتوا را پوشش داده و گزارشهای جامعی را در اختیار شما قرار میدهد. بوسیله این گزارشها نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و محتواهای بهتری در آینده تولید خواهید کرد. از طرف دیگر این ابزار در فرآیند بهینهسازی وبسایت برای موتورهای جستجو نیز به شما کمک خواهد کرد و ایدههای جدیدی را برای تولید محتوا در اختیار شما قرار میدهد.
-
ابزار What to write
همان گونه که از نام این ابزار پیداست، ایدههای خوبی را برای تولید محتوا در اختیار شما قرار میدهد. این ایدهها را میتوانید در برنامهریزی تولید محتوا به خدمت بگیرید.
با استفاده از این ابزار میتوانید ایدههای مناسبی برای پستهای بلاگ بدست آورید. برای این کار کافیست تا موضوعی که قرار است در خصوص آن محتوا تولید کنید را تایپ کرده و ایدههای مختلفی را دریافت کنید.
-
اپلیکیشن فیدلی (feedly)
در بین ابزارهایی که به آنها اشاره کردیم، نام فیدلی آشناتر به نظر میرسد. این ابزار در واقع یک فیدخوان بسیار قدرتمند و محبوب است. به کمک فیدلی همیشه در جریان آخرین اخبار و تحولات در حوزه کسبوکار خود خواهید بود.
-
ابزار Buzzsumo
این ابزار آنلاین در پیدا کردن محتواهای محبوب و همچنین ایدههای جالب کمک حال شما خواهد بود. فرآیند کار Buzzsumo به این ترتیب است که محتواهای به اشتراک گذاشته شده در شبکههای اجتماعی را بررسی کرده و محتوایی که در شبکههای اجتماعی بازخورد بهتری را به دنبال داشته مشخص میکند. با این حساب میتوانید نقاط قوت این محتواها را پیدا کرده و از آنها استفاده کنید.
-
ابزار Content Forest
این ابزار گزینههای رایگانی را در اختیار شما قرار میدهد. به کمک این گزینهها میتوانید محتواهای محبوبی که رقبا تولید کردهاند را مشخص کرده و کلمههای کلیدی موثر آنها را پیدا و در فرآیند تولید محتوای مجموعه خود استفاده کنید. از محتواهای جمعآوری شده در این ابزار نیز ایدههای خوبی میتوانید بدست آورید.
به شما در آنالیز عنوان مطالب بلاگ و باخورد تعداد کلمات و همچنین حجم کلیدواژهها کمک میکند. به این ترتیب کافی است تا قسمتهایی از عبارت مورد نظر خود برای عنوانِ پست را تایپ کرده و ایدههایی برای تقویت و اثربخشی بیشتر آن دریافت کنید.
۶. مشخص کردن نوع محتوایی که قرار است تولید شود
خوشبختانه این روزها مانند قدیم نیست و شیوههای مختلفی را برای تولید محتوا میتوان در پیش گرفت. به همین دلیل در ادامه به گونههای مختلف محتوایی که میتوانید تولید کنید اشاره خواهیم داشت.
-
انتشار پست در بلاگ
حتما به این نکته دقت دارید که این مطلب را در بلاگ مطالعه میکنید. مطالب نوشته شده را در بلاگِ یک وبسایت قرار میدهند تا از این طریق بازدیدکنندگان جدیدی راهی وبسایت شوند. به این ترتیب، باید پستهای بلاگ برای مخاطبین ارزشمند باشند تا کاربران با به اشتراکگذاری پستها در شبکههای اجتماعی دامنه مخاطبین شما را بیشتر کنند. پیشنهاد میشود بسته به نوع محتوایی که قرار است در یک پست منتشر شود، طول مطالب آن بین هزار تا ۲ هزار واژه باشد. البته قانون خاصی در این زمینه وجود ندارد و باید حوصله کاربران را برای خواندن مطالب کوتاه یا بلند بسنجید و براساس حوصله مخاطبین خود، محتوا تولید کنید.
-
کتاب الکترونیک
کتاب الکترونیک یکی از راههای مناسب برای دریافت ایمیل و اطلاعات تماس مخاطبین بالقوه است.
کاملا مشخص است محتوایی که برای کتاب الکترونیک تولید میشود به نسبتِ مطالب بلاگ، طولانیتر تدوین میشود، مطالب کتاب الکترونیک باید با هدف جذبِ مخاطبِ بیشتر، نوشته شود. تولید کتاب الکترونیک در دومین قسمت از فرآیند بازاریابی درونگرا قرار میگیرد. محتوای کتاب باید به اندازهای برای کاربر با ارزش و جالب توجه باشد که به ازای دریافت کتاب الکترونیک حاضر شود اطلاعات تماس خود را از طریق فرم در اختیار شما قرار دهد.
-
قرار دادن قالبهای پیشفرض
قالبهای پیشفرض که با نام تِمپِلِیت هم آنها را میشناسیم یکی از راههای مناسب برای جذب مخاطب است، این شیوه باعث میشود مخاطب احساس کند ارزش زیادی برای وی قائل هستید.
قالبهای آماده را بسته به نوع خدمات و سرویسهایی که در وبسایت خود عرضه میکنید میتوان تهیه کرد.
این تمپلیتها باعث صرفهجویی در وقت کاربر میشوند؛ در نتیجه احتمال بیشتری وجود دارد که در آینده نیز کاربران برای دریافت تمپلیتهای جدید به وبسایت شما مراجعه کنند.
-
تصاویر اینفوگرافیک
این روزها شاهد افزایش محبوبیت تصاویر اینفوگرافیک هستیم. از طریق این تصاویر میتوان اطلاعات مختلفی را به صورت بصری در اختیار کاربر قرار داد.
پیشنهاد میکنیم اگر قصد دارید اطلاعات زیادی را به زبانی ساده و قابل درک در اختیار کاربر قرار دهید، حتما از تصاویر اینفوگرافیک استفاده کنید.
ابزارهای آنلاین زیادی نیز برای ساخت تصاویر اینفوگرافیک وجود دارند.
-
ویدئو
محتوای ویدئویی نیز در دسته محتواهای سرگرم کننده و پرمخاطب قرار میگیرد و در نتیجه به راحتی در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود. ناگفته نماند که تولید محتوای ویدئویی مستلزم هزینه و زمان بیشتری نسبت به محتوای نوشتاری است، اما از آنجایی که این روزها محتواهای بصری مخاطب بیشتری پیدا کردهاند، بهتر است تولید محتوای ویدئویی را نیز در برنامه تولید محتوای امسال خود لحاظ کنید.
فیسبوک، اینستاگرام، توییتر و تلگرام فضاهای آنلاین خوبی هستند که برای گسترش محتوای ویدئویی میتوان روی آنها حساب باز کرد. به خاطر بسپارید میتوانید با کمی خلاقیت و صرف هزینهای اندک، ویدئوهای جالبی را تهیه کنید. نمونه های آن را در اینستاگرام آوازه مشاهده کنید.
-
پادکست
اگر مخاطبین شما را افرادی تشکیل میدهند که در طول روز زمان زیادی برای مطالعه و دنبال کردن محتواهای نوشتاری ندارند، با استفاده از پادکست میتوانید مطالب خود را به گوش این دسته از مخاطبین برسانید.
جالب است بدانید پادکست طرفداران زیادی پیدا کرده است و در سال گذشته میلادی برآورد شده است که حدود ۵۷ میلیون نفر به پادکستها گوش فرا دادهاند.
در حین تولید پادکست میتوانید خلاقیت به خرج دهید و با افراد معروف مصاحبهای را ترتیب داده و به صورت پادکست منتشر کنید.
-
انتشار محتوا در فضاهایی به غیر از وبسایت
پس از اینکه محتواهای تولید شده را در وبسایت منتشر کردید، زمان آن فرا میرسد که دامنه انتشار محتوا را گسترش داده و در سایر شبکههای اجتماعی نیز فرآیند بازاریابی محتوا را دنبال کنید. برای این کار موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- محتوای منتشر شده در وبسایت را در شبکههای اجتماعی منتشر کنید.
- محتوایی که پیش از این تولید شده است را میتوان تغییر داد و در یک قالب جدید در بلاگ یا شبکههای اجتماعی منتشر کرد. تولید محتوای اختصاصی برای قرار دادن در شبکههای اجتماعی نیز میتواند مفید باشد.
۷. انتشار و مدیریت محتوا
در برنامه تولید محتوایی که تدوین میکنید در کنار تولید محتوا باید مدیریت بازاریابی محتوا را نیز در نظر داشته باشید. با کمک گرفتن از تقویمهای آنلاین و سایر ابزارهای مدیریتی، فرایند انتشار محتوا را زیر نظر داشته باشید و تعادل را در انتشار مطالب حفظ کنید. سپس فرایند انتشار محتوا در سایر شبکههای اجتماعی را مدیریت کنید.
پیشنهاد میکنیم در حین انتشار محتوا نگاهی هم به تقویم داشته باشید و با توجه به مناسبتهای پیش رو، محتوای مناسبتی تهیه کنید. این کار باعث میشود در مناسبتهای مختلف، حرفی برای گفتن داشته باشید و از این طریق ترافیک بیشتری را روانه وبسایت کنید.
در اینجا به پایان راهنمای جامع برنامهریزی فرآیند تولید محتوا رسیدیم، اگر تاکنون برنامه دقیقی برای تولید محتوا نداشتهاید، ممکن است با خواندن مطالب بالا نگران تدوین یک برنامه دقیق و منظم برای تولید محتوا باشید، اما بد به دل خود راه ندهید، آستینها را بالا بزنید و با تدوین یک برنامه درست و دقیق، محتوایی مناسب با سلیقه مخاطبین خود تولید کنید، یا برنامه یازاریابی محتوا را به آژانسهای تبلیغاتی بسپارید.