حتما شما هم از پیشرفتهای فناوری در زمینه طراحی سایت مطلع هستید. در یک دهه گذشته، فرآیند طراحی وب سایت شاهد پیشرفتهای زیادی بوده است و سیستمهای مدیریت محتوا که آنها را با عنوان اختصاری CMS (سی ام اس) میشناسیم، به خوبی فرآیند ساخت یک وبسایت پویا و تعاملی را بر عهده گرفتهاند.
یک CMS خوب باید به راحتی فرآیند مدیریت تمامی قسمتهای وبسایت را انجام دهد؛ از طرف دیگر، این کار باعث میشود هزینههای طراحی سایت تا حد چشمگیری کاهش پیدا کنند. البته این سکه روی دیگری نیز دارد و اگر CMS، پاسخگوی نیازهای شما نباشد یا اینکه به لحاظ نرمافزاری دارای باگ و اشکال باشد، میتواند دردسرهای زیادی را به دنبال داشته باشد.
با این حساب، اگر در ابتدای راه هستید و قصد راهاندازی وبسایت خود را دارید، پیشنهاد میکنیم CMSهای موجود را بررسی کرده و با توجه به نیاز وبسایت خود و نحوه تعامل کاربران با آن، CMS مناسب و قابل اطمینانی را انتخاب کنید.
به همین دلیل، در این مطلب به CMSهای رایج و شناخته شده نگاهی خواهیم داشت، بدون شک یکی از این CMSها میتواند انتخاب مناسبی برای شما باشد.
کدام CMS برای وبسایت شما مناسب است؟
پاسخ به این سوال، به نیاز شما از وبسایت برمیگردد. پیشنهاد میکنیم قبل از راهاندازی پروژه ساخت و طراحی وبسایت، ابتدا یک نسخه آزمایشی یا به اصطلاح دِمو را از CMS مورد نظر بررسی کنید. اگر هم دانش زیادی در این زمینه ندارید، میتوانید از شرکتهای ارائه دهنده خدمات ساخت و طراحی وبسایت یا افراد متخصص کمک بگیرید.
در بررسی نسخه آزمایشی CMS، دقت داشته باشید تا CMS انتخابی از تمامی موارد و ویژگیهای مورد نظر شما برخوردار باشد؛ فرآیند تعامل ساده با قسمتهای مختلف پنل CMS نیز از مواردی است که برای شما و کاربران شما اهمیت زیادی خواهد داشت.
همانگونه که اشاره شد خوشبختانه گزینههای زیادی برای انتخاب CMS پیش روی شما قرار دارند، تعداد زیاد CMSهای موجود باعث شده است تا انتخاب سختتر شود؛ در نتیجه، در این قسمت با هم به شناختهشدهترین CMSهای موجود اشاره خواهیم کرد. بدون شک با بررسی امکانات و ویژگیهای این CMSها فرآیند انتخاب برای شما راحتتر خواهد شد.
لازم به ذکر است CMSهای زیر بسته به میزان محبوبیت، فهرست شدهاند:
۱- پلتفرم لینوکس:
-
وردپرس
ممکن نیست در جایی سخن از CMS به میان بیاید و شاهد نام وردپرس نباشیم. این CMS بهترین گزینه برای استفادههای تجاری در شرکتهای متوسط است. افراد و هنرمندان نیز با استفاده از وردپرس، بلاگهای خوب و قابل قبولی میتوانند ایجاد کنند.
جالب است بدانید وردپرس در ابتدا به عنوان یک پلتفرم برای وبلاگنویسی ساخته شد و از آن زمان تاکنون هیچ ابزار وبلاگنویسی نتوانسته است جای وردپرس را بگیرد. مدیریت وردپرس و تعامل با آن نیز بسیار ساده و راحت است، از طرف دیگر وردپرس امکانات زیادی نیز برای شخصیسازی و امنیت در اختیار مدیر وبسایت قرار میدهد. نکته مهمی که در خصوص وردپرس وجود دارد، جامعه گسترده کاربران این CMS است، این امر باعث شده است تا مشکلات وردپرس به حداقل برسد و در صورت برخورد با مشکل نیز به راحتی بتوانید افرادی را پیدا کنید که با وردپرس آشنایی دارند.
-
دروپال
اگر وبسایتی دارید که اطلاعات و ساختار پیچیدهای دارد، میتوانید روی دروپال به عنوان یک CMS مناسب برای تعامل با وبسایتهای پیچیده حساب باز کنید. کاملا مشخص است که این ویژگیها باعث شده است تا دروپال به لحاظ تعامل، سادگی لازم را نداشته باشد.
-
جوملا
CMS جوملا نیز ابزارهای کارآمدی برای شبکههای اجتماعی دارد. جوملا به لحاظ تعامل نیز دست مدیران وب سایت را بیشتر از وردپرس باز گذاشته است اما تطبیقپذیری و پویایی دروپال را ندارد.
۲- پلتفرم ویندوز:
-
مایکروسافت شِرپوینت
مایکروسافت شِرپوینت (Microsoft SharePoint) را به لحاظ فنی نمیتوان یک CMS دانست، اما برای ساخت وبسایتهای داخلی در بستر اینترانت میتوان روی مایکروسافت شرپوینت حساب باز کرد. البته ساخت یک وبسایت با استفاده از شرپوینت در بستر اینترنت مستلزم تلاش و هزینههای بیشتر است.
-
سایتکُور
سایتکُور (Sitecore) اخیرا توانسته است حسابی جای خود را در بین CMSها باز کند، این CMS که در بستر داتنِت عمل میکند، رابط کاربری شبیه به ویندوز دارد و امکانات بسیار زیادی دارد. لازم به ذکر است که این امکانات برای مشتری ارزان تمام نمیشود و ساخت سایت با استفاده از سایتکُور به مراتب نسبت به سایر CMSها گرانتر خواهد بود.
-
کِنتیکو
سی ام اس کنتیکو (Kentico)، امکانات خوبی را در اختیار کاربران قرار میدهد و تعامل با این CMS بسیار راحت است، این موارد در کنار قیمت قابل قبول کنتیکو باعث شده است تا شاهد محبوبیت این CMS در بین توسعهدهندگان ویندوزی باشیم.
مزایای شخصیسازی CMS
تا اینجا متوجه شدهاید که CMSهای مختلفی برای انتخاب وجود دارد اما نمیتوان روی یک CMS برای ساخت تمامی وبسایتها حساب باز کرد. به عبارت دیگر میتوان گفت،سی ام اسی که بتواند تمامی نیازهای شما را برآورده کند وجود ندارد. در نتیجه اگر وبسایت شما نیاز به شخصیسازیهای زیادی دارد، بهتر است به سراغ CMSهایی بروید که برای شما شخصیسازی شدهاند.
شخصیسازی CMS باعث میشود تا وبسایت، پاسخگوی تمامی نیازهای شما و کاری که به آن مشغول هستید باشد. از طرف دیگر، شخصیسازی CMS دست شما را برای ایجاد تغییرات باز میگذارد و با کمک گرفتن از اپلیکیشنهای جانبی میتوانید امکانات بیشتری را به وبسایت خود اضافه کنید.
سادگی و سطح دسترسی
سادگی و سطح دسترسیها و کنترل وبسایت به عنوان پارامترهای کلیدی در شناخت یک CMS مناسب به حساب میآید. امکان آپدیت محتواهای لازم، زمانبندی در انتشار محتوا و ایجاد صفحههای جدید متناسب با نیاز شما از مواردی است که در انتخاب CMS باید در نظر بگیرید.
یک CMS خوب باید با شرایط کاری و نیازهای شما کاملا تطبیق پیدا کند
در حین فرآیند انتخاب CMS، عملکرد و کارایی آنرا کاملا زیر نظر بگیرید؛ بهترین راه برای انجام این کار، تست و آزمایش CMSهای مختلف است. برای صرفهجویی در وقت پیشنهاد میکنیم از افرادی که در زمینه ساخت و توسعه وبسایت تجربههای مفیدی دارند کمک بگیرید و میزان کنترلی که میتوانید بر CMS داشته باشید را جویا شوید.
به ویژگیها و کامپوننتهایی که در CMS قابل آپدیت و اضافه شدن هستند نیز توجه داشته باشید. اگر پیشبینی میکنید CMS انتخاب شده در آینده ممکن است پاسخ بعضی از نیازهای شما را ندهد، میتوانید از توسعهدهندگان وبسایت کمک بگیرید. پیشبینی کردن این موارد باعث صرفهجویی در وقت و هزینه شما میشود.
امکانات سیستم مدیریت محتوا
پلتفرمهای CMS امکانات مختلفی را عرضه میکنند بنابراین بهتر است در ابتدای کار و بسته به نیاز خود، امکانات سیستمهای مدیریت محتوا را بررسی کنید.
فرآیند بهروز نگهداری وبسایت و تعامل کاربران، کاری زمانبر است در نتیجه بهتر است سی ام اسی را انتخاب کنید که از اتوماسیون خوبی برای انجام کارها برخوردار باشد. آپدیت خودکار لینکها بر اساس محتوای جدید، ایجاد تصاویر کوچک و تبدیل تصاویر به اندازه مناسب از مواردی است که میتواند در زمان شما به میزان زیادی صرفهجویی نماید.
از طرف دیگر، اگر این موارد که به ظاهر کوچک هم به نظر میرسد در اتوماسیون یک CMS تعبیه نشده باشد، در دراز مدت وقت بسیار زیادی را از شما خواهد گرفت و باعث انجام دوباره کاریهای زیادی خواهد شد. یک CMS خوب باید فرآیند آپدیت محتوا و مطالب را به راحتی انجام دهد. مدیریت لینکها نیز باید به صورت خودکار انجام شود.
در حین انتخاب CMS توجه کنید پلتفرم مورد نظر شما به کاربر اجازه دهد تا مستندات را با فرمتهای مشخصی آپلود کند، حتی بهتر است فرآیند تعبیه شدن ویدئوها را نیز در محتوای خود برای CMS در نظر بگیرید.
شما در فرآیند تولید محتوا، علاوه بر متن با تصاویر بسیار زیادی سروکار خواهید داشت؛ به این ترتیب CMS باید یک کتابخانه مرکزی برای قرار داردن تصاویر داشته باشد تا پس از آپلود یک تصویر، در دفعات بعد بتوان مجدد از آن استفاده کرد.
بسته به میزان کاری که دارید، پس از مدتی شاهد تولید صفحهها و مطالب بسیار زیادی در وبسایت خود خواهید بود. یک CMS مناسب باید امکان جستجوی قدرتمندی را برای پیدا کردن یک مطلب یا عکس در اختیار شما قرار دهد.
این روزها اگر وبسایت شما به خوبی نتواند در موتورهای جستجو ظاهر شود، عملا تمامی تلاشی که برای ساخت وبسایت انجام دادهاید بیثمر باقی خواهد ماند و در نتیجه، تعامل مناسب با سئو و بهینهسازی وبسایت را در حین انتخاب CMS در نظر بگیرد. از تولید خودکار لینکها بر اساس اصول بهینهسازی وبسایت اطمینان خاطر حاصل کنید.
هدف اصلی از ایجاد CMS، ساخت پلتفرمی است که کاربر و مدیران وبسایت بتوانند به راحتی با مطالب قرار گرفته در وبسایت تعامل برقرار کنند؛ به این ترتیب باید CMS مد نظر شما امکان مدیریت نظرات کاربران و تایید آنها را داشته باشد.
میزان دسترسی کاربران نیز از آن مواردی است که در امنیت CMS نقش حیاتی ایفا میکند.
صفحههای وبسایت هم باید امکان بازگشت از آخرین تغییرات اعمال شده را داشته باشند.
تجارت آنلاین اجازه حضور شما در سایر بازارها را نیز میدهد؛ در نتیجه، بهتر است سیاماسی که انتخاب میکنید از چند زبان پشتیبانی کند تا کاربران به راحتی بتوانند زبان مورد علاقه خود را برای تعامل با وبسایت انتخاب نمایند.
در مجموع باید گفت شما میتوانید هر توقعی که از یک وبسایت دارید را با استفاده از CMSهای موجود برآورده کنید، تنها کافی است ابتدا نیاز خود را بررسی کرده و با توجه به این نیاز، CMS مناسب را انتخاب کنید.