تا حالا به ایمیل مارکتینگ برای رونق کسبوکار خود فکر کردهاید؟
بد نیست بدانید، ایمیل همچنان به عنوان یکی از مستقیمترین راههای موثر برای ارتباط با مخاطبین و تبدیل آنها به مشتریان یک مجموعه به حساب میآید.
به این ترتیب اگر شما هم به فکر راهاندازی ایمیل مارکتینگ هستید اما نمیدانید از کجا شروع کنید، در این قسمت یک راهنمای جامع برای ایمیل مارکتینگ تدوین کردهایم.
در این راهنما سعی کردهایم تا قسمتهای مختلف فرآیند ایمیل مارکتینگ را به ترتیب اولویت به زبانی ساده و قابل درک توضیح دهیم.
لازم به ذکر است، از آنجایی که مطرح کردن تمامی مراحل مختلف ایمیل مارکتینگ در یک قسمت ممکن است شما را دچار سردرگمی کند، این مراحل را به ۵ مرحله جداگانه تقسیم کردهایم تا از این طریق راحتتر مطالب را دنبال کنید.
در راهنمای جامع ایمیل مارکتینگ، قسمتهای زیر، مفصل توضیح داده خواهد شد:
- معرفی: اهمیت ایمیل مارکتینگ
- مرحله اول: از کجا شروع کنیم؟
- مرحله دوم: گسترش فهرست ایمیلها
- مرحله سوم: دستهبندی و شخصیسازی در ایمیل مارکتینگ
- مرحله چهارم: اطمینان از رسیدن ایمیل به مخاطب
- مرحله پنجم: خودکارسازی ایمیل مارکتینگ
مطالعه مراحل بالا، دانش خوبی در زمینه ایمیل مارکتینگ به شما میدهد، در نتیجه باید بتوانید موارد زیر را با تسلط کامل انجام دهید:
- ایجاد فهرست آدرسهای ایمیل از مشتریان هدف
- بالابردن احتمال بازکردن ایمیل از جانب مخاطب و افزایش رتبه وبسایت در موتورهای جستجو
- خودکارسازی فرآیند ایمیل مارکتینگ و تبدیل مخاطبین به مشتریان
با نیمنگاهی به سرفصلهای بالا، متوجه خواهید شد که سعی کردهایم مطلبی از قلم نیافتد و از سیر تا پیاز ایمیل مارکتینگ را با شما در میان بگذاریم.
معرفی: اهمیت ایمیل مارکتینگ
اینروزها شبکههای اجتماعی بر دنیای اینترنت فرمانروایی میکنند، اما این امر باعث کم اهمیتتر شدن ایمیل مارکتینگ نشده است.
دلایل زیادی برای اهمیت استفاده از ایمیل مارکتینگ در برنامه بازایابی آنلاین یک مجموعه تجاری وجود دارد که در ادامه به ۳ دلیل اصلی اشاره میکنیم:
۱. ایمیل، مهمترین راه برقراری ارتباط در دنیای آنلاین است.
هیچ میدانستید آمار نشان میدهد حداقل ۹۱ درصد از مشتریان، در روز به ایمیلهای خود سر میزنند؟ این تعامل را در هیچکدام از روشهای ارتباطی دیگر شاهد نیستیم.
۲. شما مالک فهرست مخاطبین خود هستید.
حساب کاربری شما به هر اندازهای هم که در شبکههای اجتماعی مخاطب و دنبالکننده داشته باشد، باز هم ممکن است در یک چشم بهم زدن به دلایل نامعلوم مسدود شود. اما فهرست مخاطبین ایمیل تنها به شما مربوط است و هیچکس نمیتواند آن را از شما دور کند.
۳. ایمیل، مخاطب را بهتر به مشتری تبدیل میکند.
آمار نشان میدهد نسبت افرادی که ایمیل مارکتینگ باعث شده است تا خرید کالا انجام دهند، ۱۳۸ درصد بیشتر از کسانی است که برای خرید همان کالا ایمیل تبلیغاتی دریافت نکردهاند. به عبارت دیگر میتوان گفت میزان بازگشت سرمایه در ایمیل مارکتینگ چیزی برابر با ۳۸۰۰ درصد است.
حتما شما هم با ما هم عقیده هستید که این آمار و ارقام را نمیتوان دست کم گرفت. به این ترتیب اگر تبلیغ و بازاریابی در شبکههای اجتماعی را به عنوان راه بهتری برای فروش کالا میدانید، زمان آن فرا رسیده است که در باور خود تجدید نظر کنید چرا که یک ایمیل تبلیغاتی، ۳ برابر بیشتر نسبت به تبلیغ در شبکههای اجتماعی، بازخورد و فروش کالا را به دنبال دارد.
جانِ کلام اینکه: ایمیل، بهترین راه برای بازاریابی آنلاین است.
مرحله اول: از کجا شروع کنیم؟
اولین کاری برای ایمیل مارکتینگ باید انجام دهید، تهیه فهرستی از آدرسهای ایمیل مخاطبین هدف است.
افراد زیادی ادعا میکنند که بانکهای کاملی را از آدرسهای ایمیل در اختیار شما قرار خواهند داد، ممکن است در ابتدا نسبت به تهیه این بانکهای آدرس ایمیل وسوسه شوید، اما این شیوه اصلا پیشنهاد نمیشود.
آدرسهای ایمیلی هم که در جلسههای کاری و مواقع مختلف دریافت کردهاید، بعید به نظر میرسد که به کار شما بیاید. چرا که احتمال زیادی وجود دارد تا ایمیل تبلیغاتی شما به عنوان اسپم شناخته شود و هرگز به دست مخاطب نرسد.
به این ترتیب با تعبیه کردن یک فرم در وبسایت برای درخواست ارسال خبرنامه، کاربران را به وارد کردن ایمیل تشویق کنید. کاملا مشخص است کاربری که آدرس ایمیل خود را از این طریق وارد نکرده است، به احتمال زیاد تمایلی هم به خرید محصولات وبسایت شما نخواهد داشت.
برای شروع، به فرم درخواست ارسال خبرنامه (optin form) و یک سرویس ایمیل مارکتینگ نیاز دارید. در ادامه به ابزارهای آنلاینی که در این زمینه امکانات خوبی را در اختیار شما قرار میدهند اشاره خواهیم کرد:
- ابزار OptinMonster
ابزار OptinMonster به شما در ساخت فرم درخواست ارسال خبرنامه و دریافت آدرس ایمیل کاربران کمک میکند. به کمک این ابزار به سرعت و در فرآیندی بسیار ساده میتوانید فرم پویا و هدفمندی را برای قرار دادن در وبسایت طراحی کنید.
زمان نمایش فرم طراحی شده پس از ورود کاربر به سایت، از جانب شما قابل تنظیم است. از این طریق میتوانید فرم ثبت آدرس ایمیل را به راحتی و بدون نیاز به کدنویسی طراحی کنید و در وبسایت قرار دهید.
در کنار ابزار OptinMonster، سرویسهای دیگری نیز برای ایمیل مارکتینگ وجود دارند که اشاره کردن به آنها خالی از لطف نیست:
- سرویس Constant Contact
جالب است بدانید سرویس Constant Contact به عنوان یکی از بزرگترین سرویسهای ایمیل مارکتینگ در دنیا شناخته میشود. سرویس Constant Contact به کاربر اجازه مدیریت فهرست افرادی که باید برای آنها ایمیل ارسال شود را میدهد، از طرف دیگر در Constant Contact میتوانید به تمپلِیتهای مختلفی برای ساخت قالب ایمیلهای تبلیغاتی دسترسی داشته باشید.
تعامل با این تمپلیتها بسیار ساده است، از طرف دیگر ابزارهای مختلف ویرایشی نیز برای تغییر تمپلیت و تبدیل آن به حالتی که مد نظر شماست در Constant Contact وجود دارد.
امکان ارسال خودکار ایمیل به کاربرانی که به تازگی آدرس ایمیل خود را ثبت کردهاند نیز از طرف فهرست Constant Contact و فرمی که در OptinMonster ایجاد کردهاید وجود دارد، این کار باعث میشود تا فرآیند ثبتنام کاربران جدید را زیر نظر داشته باشید.
سازندگان Constant Contact، این ابزار کارآمد و مفید را با سخاوتمندی تمام به مدت ۶۰ روز به صورت رایگان در اختیار مدیران وبسایت قرار میدهند. لازم به ذکر است پس از پایان این مدت، باید ماهی ۲۰ دلار برای دسترسی به ابزارهای مختلف Constant Contact هزینه کنید.
مطمئن باشید پرداخت این مبلغ برای شما ارزشمند خواهد بود. همانگونه که در بالا هم اشاره کردیم، Constant Contact به عنوان یکی از بهترین سرویسهای ایمیل مارکتینگ در دنیا به حساب میآید.
- سرویس AWeber
این سرویس نیز یکی از محبوبترین سرویسهای ایمیل مارکتینگ به حساب میآید، در AWeber شاهد ابزارهای مختلفی برای پاسخدهی خودکار، دستهبندی و ساخت ایمیل هستیم. دسترسی به این ابزارها به شما کمک میکند پشتیبانی خوبی برای مشتریان آنلاین عرضه کنید، از طرف دیگر به کمک فهرستی که AWeber در اختیار شما قرار میدهد و امکانات OptinMonster قادر خواهید بود ایمیلهای هدفمندی را برای مخاطبین ارسال کنید.
سازندگان AWeber نیز ۳۰ روز این سرویس را به صورت رایگان در اختیار مدیران وبسایت قرار میدهند، پس از پایان مدت ۳۰ روز، باید برای دسترسی به تمامی امکانات AWeber، ماهی ۱۹ دلار پرداخت کنید.
- سرویس MailChimp
انصافا باید گفت MailChimp یکی از سرویسهای محبوب و پرطرفدار است که این روزها بیشتر شاهد تمایل مدیران وبسایت به استفاده از MailChimp هستیم. سرویس MailChimp انتخاب بسیار خوبی برای مدیران وبسایتی است که بازاریابی آنلاین خود را به تازگی شروع کردهاند، به لحاظ تعامل نیز در این سرویس شاهد حضور یک رابطکاربری ساده و خوشدست هستیم.
در این سرویس میتوانید با کمک OptinMonster و قابلیت MailChimp Groups، مشترکین جدید را در دستهبندیهای مشخصی قرار دهید.
سرویس MailChimp تا ۲ هزار مشترک را به صورت رایگان سرویسدهی میکند. اما اگر به دنبال امکاناتی مانند پاسخدهی خودکار یا سایر ویژگیهای حرفهای در این سرویس هستید باید هزینه این کار را نیز پرداخت کنید.
دسترسی به امکانات مختلف سرویس MailChimp به ازای ۲۵۰۰ مشترک، از ۱۰ دلار در ماه شروع و تا ۳۵ دلار نیز افزایش دارد. کاملا مشخص است به هر اندازه که فهرست ایمیل مخاطبین بیشتری داشته باشید، در MailChimp باید هزینه بیشتری پرداخت کنید.
- سرویس ConvertKit
اگر به تازگی به فکر راهاندازی ایمیل مارکتینگ برای مجموعه خود افتادهاید و از طرف دیگر میدانید که در آینده ممکن است به امکانات حرفهای برای این کار نظیر پاسخدهی خودکار حرفهای، نیاز پیدا خواهید کرد. سرویس ConvertKit پاسخگوی تمامی این نیازها خواهد بود. به لحاظ فنی میتوان گفت سرویس ConverKit عملا یک نرمافزار مدیریت منایع مشتریان (CRM) است که قیمت گزافی هم ندارد.
سرویس ConvertKit برای بلاگنویسان حرفهای نیز انتخاب بسیار خوبی است. این سرویس به ازای هزار مشترک در هر ماه، ۲۹ دلار هزینه در پی خواهد داشت.
- سرویس GetResponse
در سرویس GetResponse میتوانید به ایمیلهای تعاملی با سیستم پاسخگوی اتوماتیک (autoresponder)، دسترسی داشته باشید. در این سرویس امکان تست A/B نیز تعبیه شده است. همانگونه که حتما میدانید این تست برای مقایسه یک موضوع در دو حالت مختلف بهکار میرود. در واقع در شرایطی یکسان، شما یک موضوع را با تغییر در یک اِلمان آزمایش میکنید تا ببینید کدام یک از حالتهای A یا B بهتر عمل میکند.
به کمک ویژگی کمپین سرویس GetResponse و همچنین OptinMonster میتوانید ایمیلهای هدفمندی را برای مشترکان بهخصوص ارسال کنید.
این سرویس به ازای هزار کاربر در ماه مبلغ ۱۵ دلار برای شما هزینه در بر خواهد داشت.
- سرویس ActiveCampaign
این سرویس ActiveCampaign با هدف خودکارسازی فرآیند بازاریابی آنلاین طراحی شده است. بسته به نوع تعامل و عملکردی که مشترکین شما دارند، میتوانید تگهایی را برای پروفایل این مشترکین اعمال کنید. این تگها از طریق ویژگی ActiveCampaign Lead Tags و استفاده از OptinMonster قابل تعامل است.
سرویس ActiveCampaign برای هر ۲۵۰۰ فهرست تماس از شما مبلغ ۷۳ دلار را دریافت میکند.
- سرویس InfusionSoft
این سرویس را میتوان در میان سرویسهای کارآمد برای مدیریت منابع مشتریان (CRM) و راهحلهای بازاریابی ذکر کرد که برای شرکتهای کوچک و متوسط قابل استفاده است. این امر باعث شده است تا امکانات زیادی را در سرویس InfusionSoft شاهد باشیم، این موارد دست به دست هم دادهاند تا سرویسهای دیگری مانند MailChimp یا AWeber در مقابل InfusionSoft به لحاظ ویژگی و امکانات حرف چندانی برای گفتن نداشته باشند.
امکانات پیشرفته برای دستهبندی و خودکارسازی فرآیند بازاریابی را در InfusionSoft شاهد هستیم. در کنار تمامی این موارد، ویژگی Infusionsoft Tags به همراه استفاده از OptinMonster به شما امکان دسترسی و مدیریت فرم ثبت آدرس ایمیل را نیز خواهد داد.
ناگفته نماند که به قول قدیمیها، هر اندازه که پول بدهید، همانقدر آش نصیبتان خواهد شد و سرویس InfusionSoft در مقابل سایر سرویسهایی که اشاره کردیم گرانتر است و به ازای هر ماه چیزی حدود ۱۹۹ دلار برای شما آب خواهد خورد.
- سرویس HubSpot
این سرویس نیز یک ابزار همهفنحریف و کامل است که در کنار ایمیل مارکتینگ، امکانات دیگری را نیز برای بازاریابی آنلاین در اختیار شما قرار میدهد. توسعهدهندگان سرویس HubSpot، این سرویس را برای شرکتهای متوسط و بزرگ طراحی کردهاند، در نتیجه در سرویس HubSpot شاهد ویژگیهایی برای بهینهسازی وبسایت و جذب مخاطب نیز هستیم. در این سرویس میتوان از OptinMonster در کنار ویژگی HubSpot Lists برای ارسال ایمیلهای هدفمند و مورد توجه کاربران کمک گرفت.
ارزانترین تعرفه قیمت سرویس HubSpot برای هزار کاربر چیزی حدود ۸۰۰ دلار در ماه است.
اکنون زمان آن فرا میرسد که آستین بالا بزنید و به کمک شرکتهایی که در این زمینه فعالیت میکنند، فرم ثبت آدرس ایمیل و سرویس ایمیل مارکتینگ را مطابق با شرایط کاری خود انتخاب کرده و فرآیند ایمیل مارکتینگ را شروع کنید.